Experții maghiari contestă datele provizorii ale Recensământului din România: Acuză erori de procedură


Rezultatele provizorii ale Recensământului din România ridică semne de întrebare pentru experții maghiari, care acuză erori de procedură. 

Potrivit Recensământului populației și locuințelor 2021, numărul persoanelor de etnie maghiară din România a scăzut în 10 ani cu 225.000. Astfel, comunitatea maghiară din România însumează cu puțin peste un milion de persoane. 

Citește și: Recensământ 2021: Numărul etnicilor maghiari din România a scăzut drastic, ca urmare a ”genocidului tăcut”

Rezultatele provizorii ale recensământului din România, efectuat în 2022, ridică multe semne de întrebare și îngreunează semnificativ cercetările ulterioare asupra maghiarilor din Transilvania, potrivit concluziei formulate de experții maghiari în cadrul unei dezbateri organizate în Cluj-Napoca de Institutul pentru Studierea Problemelor Minorităților Naționale. 

Peste 2 milioane de locuitori au fost „înregistraţi fără notarea etniei”

La eveniment au participat sociologii István Horváth, Tamás Kiss şi Valér Veres care au evaluat analitic rezultatele Recensământului populației și Locuințelor 2021 din România cu privire la comunitatea maghiară.

În baza rezultatelor provizorii, este dificil să determinăm diferenţa dintre populaţia reală şi cea legală a României, întrucât în statistici ar fi putut să ajungă un număr mare de persoane care locuiesc, de fapt, în străinătate. Putea fi luat în evidenţă oricine deţinea o carte de identitate românească sau era trecut în bazele de date”, au transmis experții maghiari, potrivit hirado.ro

În plus, aceștia au constatat o altă problemă de natură procedurală, prin care „2,5 milioane de locuitori au fost înregistraţi fără notarea etniei, a limbii materne şi a apartenenţei religioase”.

Potrivit sociologilor, acest lucru îngreunează şi cercetările ulterioare asupra maghiarilor din Transilvania

Acest spect ar putea duce în viitor la potențiale neînţelegeri, ceea ce ar reprezenta o „indiferenţă cu privire la etnie”, ceea ce nu este caracteristic în România, a semnalat Tamás Kiss. „Marea majoritate nu este indiferentă cu privire la etnie, ci a închis completarea chestionarului din întâmplare”, a spus acesta. Câţi dintre aceştia sunt maghiari, se va vedea doar la defalcarea teritorială.

Potrivit datelor provizorii, pierderea naturală a populaţiei României este de 624 000 de persoane, în principal din cauza emigraţiei. A existat, însă, şi un nivel ridicat de imigraţie: au sosit refugiaţi români din Ucraina şi români din Republica Moldova. Statul priveşte imigranţii ca forţă de muncă.

Populația de etnie maghiară înregistrată la Recensământul populației și locuințelor 2021 din România a fost de 1,002 milioane de persoane (6%). În baza datelor preliminare ale Recensământului, Kelemen Hunor, președintele UDMR, a declarat că nu există „niciun motiv de sărbătoare, dar nici de panică”.


Comentarii Facebook