Recensământ 2021: Numărul etnicilor maghiari din România a scăzut drastic, ca urmare a ”genocidului tăcut”


Numărul etnicilor maghiari din România a scăzut rastic, conform datelor ultimului recensământ, ca urmare a ”genocidului tăcut împotriva maghiarilor pe timp de pace” arată Alianța Maghiară din Transilvania (AMT).

Faţă de ultimul recensământ din anul 2011, numărul maghiarilor care trăiesc în România a scăzut cu 225.000 şi a ajuns la puţin peste un milion. Acest lucru înseamnă că, într-un deceniu, comunitatea etnică maghiară din Transilvania a pierdut o cincime din populaţia sa”, transmite AMT, conform agenţiei ungare de presă MTI, potrivit publicației Hirado.

Pentru a înţelege mai bine gravitatea situaţiei, scăderea populaţiei este aproximativ la fel de mare ca şi când ar fi dispărut întreaga populaţie maghiară din judeţul Harghita, unde trăiesc cei mai mulţi etnici maghiari”, se arată în documentul semnat de preşedinţia naţională a Alianţei Maghiare din Transilvania. AMT s-a format prin fuziunea Partidului Popular Maghiar şi Partidul Civic Maghiar.

Alinața a precizat că declinul demografic s-a accelerat constant în ultimele trei decenii, iar populaţia maghiară din România a scăzut în total cu peste 620.000 de persoane, faţă de primul recensământ din 1992, de după Revoluţie. ”Acest lucru înseamnă că în trei decenii am pierdut aproape 40% din membrii comunităţii noastre”. 

Trebuie afirmat, fără menajamente, că cifra de un milion de persoane nu este o realizare, nu este un succes, nu este un motiv de sărbătoare, ci un dezastru grav şi alarmant. Nu poate exista niciun câştig politic sau interes de partid care să permită ca rezultatul recensământului să fie prezentat ca un succes parţial şi facem apel la toţi factorii politici maghiari să-şi pună propriile interese de comunicare, cel puţin în această chestiune, în spatele interesului comunitar”, se mai precizează în comunicat.

Recensământul din 2021 arată că populația întregii țări a scăzut, față de datele din 2011, cu 1,1 milioane de oameni, ajungând la circa 19 milioane de locuitori.

Date provizorii ale Recensământului Populației și Locuințelor runda 2021 (RPL2021), prezentate la finele anului 2022, conform calendarului de diseminare, sunt:

- populația rezidentă a României = 19.053,8 mii persoane (19.053.815 persoane), din care:

• 9.808,3 mii (reprezentând 51,5%) de sex feminin și

• 9.941,2 mii (reprezentând 52,2%) în mediul urban

Comentarii Facebook