Evenimente speciale la Cluj, de Ziua Eroilor. Vezi ce organizează armata


Cu ocazia celebrării Zilei Eroilor, joi, la nivelul județului Cluj, armata va organiza o serie de evenimente pentru comemorarea soldaților căzuți în luptă.

În contextul Centenarului Primul Război Mondial (1916-1919) și al declarării anului 2017 ca “Anul Mărăști, Mărășești, Oituz - 100", acţiuni comemorative dedicate eroilor care au căzut în luptă sau în prizonierat în timpul acestei conflagraţii, în municipiile reşedinţă de judeţ şi în localităţile în care sunt dislocate unităţi militare ale Diviziei 4 Infanterie „Gemina” vor avea loc joi, 25 mai, ora 12.00, ceremonii prilejuite de comemorarea Zilei Eroilor, organizate împreună cu autorităţile publice locale”; informează reprezentanții Diviziei 4 Infanterie „Gemina” Cluj.

Astfel, la nivelul garnizoanei Cluj-Napoca, militarii marii unităţi participă la manifestările dedicate Zilei Eroilor, după următorul program:

- la Cimitirul Eroilor din Cluj-Napoca (situat pe Calea Turzii): detaşamentul de onoare va fi constituit din militari ai Batalionului 55 Comunicaţii şi Informatică „Napoca”, ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Avram Iancu” Cluj și ai Şcolii de Agenţi de Poliţie „Septimiu Mureşan”;
- la Cimitirul Eroilor din localitatea Muntele Rece, comuna Muguri Răcătău: detaşamentul de onoare va fi constituit din militari ai Regimentului 50 Rachete Antiaeriene „Andrei Mureşianu” şi ai Grupării de Jandarmi Mobilă Cluj-Napoca;
- la Troiţa din comuna Feleacu: garda la monument va fi asigurată de militari ai Centrului 88 Mentenanță „Ardealul”;
- la monumentul Eroul Aviator Traian Dîrjan din municipiul Cluj-Napoca: garda la monument va fi asigurată de militari ai Batalionului 55 Comunicaţii şi Informatică „Napoca”;
- la Monumentul Rezistenţei Anticomuniste din municipiul Cluj-Napoca: garda la monument va fi asigurată de militari ai Batalionului 7 Aruncătoare Proiectile Reactive „General Vasile Danacu”.

Peste 330.000 de militari români şi-au pierdut viaţa în urma conflagrației mondiale, iar aproximativ 76.000 au rămas invalizi. Acestora li se adaugă victimele din rândul populaţiei civile, răpuse de boli, foamete sau executate de trupele de ocupaţie.

Prin Hotărârea Guvernului României nr. 314/2017 a fost aprobat Programul manifestărilor prilejuite de Ziua Eroilor - 25 mai 2017. În toate lăcaşele de cult se vor trage clopotele la ora 12.00, iar în instituţiile publice şi unităţile de învăţământ se va păstra un moment de reculegere în semn de omagiu pentru eroii patriei.

De asemenea, prin Hotărârea Guvernului României nr. 821/2015, cu modificările şi completările ulterioare, a fost aprobat Programul Naţional al manifestărilor ocazionate de Centenarul Primului Război Mondial, iar anul 2017 a fost declarat „Anul Mărăşti, Mărăşeşti, Oituz — 100” și dedicat comemorării a 100 de ani de la sacrificiul ostaşilor români în luptele de la Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz, prin Hotărârea Guvernului României nr. 221/2017.

Comentarii Facebook