EVALUARE NAŢIONALĂ 2012. Ce subiecte au picat la limba şi literatura română


La proba de limba și literatura română, elevii au primit ca subiect opera Cireşarii de Constantin Chiriţă.

Proba A: Elevii au primit un fragment din opera Cireşarii, de Constantin Chirita. Copiii au avut de rezolvat subiecte de fonetica, gramatica si literatura: sinonimia unor cuvinte, ce inseamna semnul exclamarii, sa gaseasca un epitet si o enumeratie in text, doua moduri de expunere utilizate in text si sa explice in 30-50 de cuvinte semnificatia unei secvente din text, scrie realitatea.net.

Proba B: Elevii au trebuit să facă o compunere de 10-15 randuri, în care sa-si prezinte opinia vizavi de mesajul fragmentului din Ciresarii.

Text II

Proba A: Elevii au primit un fragment din articolul Kindle de Ion Vianu, publicat in revista Dilemateca, și au trebuit sa precizeze numele autorului, numele articolului, sa desprinda mai multe informatii din text. De asemenea, au primit 2 fraze și au trebuit sa stabileasca subordonata si tipul acesteia si sa descopere valoarea morfologica si sintactica a 3 cuvinte din text.

Proba B: Li s-a cerut să facă o compunere de 10-15 rânduri, prin care să scoată în evidență trasaturile unui coleg sau prieten pasionat de lectură.

Comentarii Facebook