Este țara noastră pregătită în cazul unei catastrofe precum cea din Turcia? Dr. Bogdan Oprița: „Când se va produce un dezastru, va fi haos”


România nu este pregătită în cazul unui cutremur puternic precum cel din Turcia. Nu avem destui medici care să se ocupe de victime.

Cutremurul din Turcia a șocat o lume întreagă și a cauzat moartea a mii de persoane nevinovate. O catastrofă atât de mare ne face să ne întrebăm, este România pregătită pentru un astfel de scenariu?

La această întrebare a răspuns medicul Bogdan Oprița, care crede că România nu are suficienți doctori care să trateze un număr foarte mare de victime și nici destui oameni care să poată să acorde primul ajutor

Dr. Bogdan Oprița: „Când se va produce un dezastru, va fi haos”

Când se va produce un dezastru, va fi haos. Oricum va fi haos, indiferent de cât de bine pregătiţi suntem. Însă sistemul trebuie să fie pus la punct, astfel încât oamenii care acţionează în cadrul acestui sistem să reducă cât se poate de mult acest haos. Autorităţile din Turcia sunt depăşite, da (...) Turcia este bine organizată. Poate mai bine decât noi. (…) Dacă pe mine mă scoateţi din această instituţie şi mă îmbracaţi în haine civile şi mă puneţi pe stradă şi îmi cereţi să acord asistenţă unui pacient traumatizat cu mâinile goale, nu am ce să îi fac mare lucru”, a declarat, dr. Bogdan Opriţa, şef SMURD Bucureşti, potrivit Antena 3 CNN. 

Echipele pe care le pregăteşti şi le ai sunt echipe care acţionează în cadrul unui sistem. Putem să spunem că sunt suficiente raportat la numărul de victime pe care le estimăm, dar numărul de victime nu poate fi niciodată estimat, pentru că depinde de foarte multe lucruri. Depinde dacă se produce ziua, când oamenii sunt la serviciu, copiii la şcoală şi aşa mai departe sau dacă se poduce la miezul nopţii, când toată lumea doarme. Cursurile de prim-ajutor organizate pentru oamenii de rând, într-un astfel de dezastru, pot să aibă eficienţă limitată”, a mai explicat acesta. 

Comentarii Facebook