Este Clujul mai bun comparativ cu restul orașelor mari din România? Întrebarea a stârnit discuții aprinse: „Mult PR, mândrie prostească”


Întrebarea unui student din Cluj, pentru un proiect la sociologie, a stârnit discuții aprinse pe o rețea de socializare. Deși populația din zona metropolitană a crescut în ultimii ani, opiniile locuitorilor despre „orașul-comoară” sunt tot mai proaste. Oamenii au obosit de prețurile nejustificat de mari, traficul infernal și problemele imobiliare. 

Dezvoltarea Clujului pare să fie blocată. Oamenii vin după PR-ul făcut, însă de multe ori se trezesc cu o realitate care este departe de reclamele administrației locale.

„Cu ce este Clujul mai bun comparativ cu restul orașelor mari din România? Pun această întrebare pentru un proiect la sociologie pentru a vedea cum văd oamenii avantajele din orașele lor comparativ cu restul”, a transmis un utilizator pe platforma Reddit. 

Întrebarea a generat un val de comentarii, poți vedea aici ce au răspuns clujenii:

„Oraș mare, curat, relativ sigur, multe locuri de muncă, mulți tineri, universități de top, atrage talentul cam din jumătate de Transilvanie, evenimente culturale, viață de noapte. Adică știu că e la modă să fie lumea Cluj-hater dar pentru România e chiar ok”;

„1.Salarii mari dar preturi și mai mari (chiar absurde în unele situații), deci se anulează una pe alta.

2.Educație, valid, dar asta nu înseamnă că celelalte orașe nu au universități valoroase.

3.Toate marile orașe din toate zonele țării sunt la fel.

Toate marile orașe au criminalitate redusă raportată la numărul de locuitori, nu mai suntem în anii 90. Mentalitatea asta că Clujul e mai sigur și ca în restul e război, e stupidă. Siguranța a crescut semnificativ la nivelul țării, chiar și în orasele cu criminalitate crescută în trecut.

Dar acum hai sa discutam si partea neplăcută:

Oraș în care pute a căcat constant, oraș fără centură și cu un trafic infernal (sunt orașe ce clujenii le consideră inferioare, ce au infrastructură impecabilă) sistemul de transport public e antic în care constant sunt probleme cu plățile (alte orașe ce clujenii le considera inferioare sunt ani lumina în față din punctul ăsta de vedere) haos în constructii, vezi constant blocuri între case și țepe imobiliare, avioane ce trec pe deasupra orașului, unele cartiere au infrastructură la pământ, pică curentul constant mai ales vara”;

„Strict din punctul meu de vedere Clujul este supraestimat. Cred că are 2 mari avantaje. Universitățile și posibilitățile de angajare. Aș mai spune și că faptul că proporția destul de mare de tineri educați raportat la restul populației îi dă o atmosfera ceva mai aparte.

Restul este mult PR, ignoranță, mândrie prostească. Dacă azi ești un tânăr din alt oraș care termină facultatea, ai avea o viață mai bună dacă ai pleca din Cluj. Este extrem de greu ca acum să începi o viață în Cluj de la zero, cu o diplomă și fără ajutor financiar de acasă”;

„Din perspectivă maghiară, dacă vrei să te descurci și în limba ta maternă + vrei experiența „big city life”, având în vedere viața studențească și culturală vibrantă, Clujul e cam singura opțiune”;

„Nu este, corporatiștii pot confirma”.

Comentarii Facebook