Elevii unor licee din Cluj-Napoca au devenit „Exploratorii mărilor europene” în cadrul unui proiect în Portugalia


În perioada septembrie 2019- august 2022, Colegiul Tehnic „Ana Aslan” din Cluj-Napoca, coordonatorul european al proiectului, și Liceul Teoretic ,,Avram Iancu’’ din Cluj-Napoca, liceu partener, implementează proiectul  de schimb interșcolar   ErasmusPlus KA229, „Connecting Seas”, alături de două școli partenere: Liceo Scientifico statale „B. Rossetti” din Italia și Agrupamento de Escolas „A. de Andra” din Portugalia. Proiectul  este finanțat de către Comisia Europeană prin programul Erasmus Plus.

Elevii au avut ocazia să afle informații despre adâncul mărilor de la cele mai acreditate persoane

Tema centrală proiectului este marea, studiată atât din punct de vedere științific, cât și cultural, fiind subiectul de dezbatere, cercetare și aprofundare pentru elevii de liceu dar și pentru profesori într-o abordare transdisciplinară între științe, arte, sociologie, istorie, mitologie. Pe parcursul fiecărui an școlar, elevii lucrează în echipe internaționale pentru a aduna informații și a cerceta o anumită tema legată de mare. Temele abordate pe parcursul proiectului sunt: diversitatea vieții marine, migrații pe mare, marea în pericol, cuceritorii mărilor. Obiectivul acestui proiect este de a conștientiza problemele de mediu actuale ale mărilor, de a stimula interesul pentru patrimoniul cultural. Totodată, se dorește încurajarea contactelor cu colegi din alte țări europene și creșterea competențele profesionale ale profesorilor prin schimb de bune practici”, a declarat Andreea Suciu, coordonator european al proiectului.

portugalia.jpg

 În perioada 21-25 februarie 2022, a avut loc activitatea de învățare pentru elevi, găzduită de școala parteneră din Portugalia, unde au participat șase elevi și șase profesori de la cele două licee clujene, tema reuniunii fiid „Cuceritorii mărilor”.

Elevii și profesorii care au luat parte la întâlnirea din Portugalia spun că a fost o experiență de neuitat, plină de noutăți și aventuri 

Proiectul “Connecting Seas” a fost una dintre cele mai frumoase experiențe pe care le-am trăit până acum. Acesta a fost primul meu proiect de tip ErasmusPlus și pot să spun cu certitudine că mi-a depășit cu mult așteptările. Încă de la prima interacțiune cu colegii mei de proiect am știut că ne vom înțelege de minune și am așteptat cu nerăbdare să cunoaștem oameni noi, dar și culturi și moduri de viață diferite”, a declarat un elev al liceului „Avram Iancu” Cluj-Napoca.

 „În Almada, Portugalia, am fost întâmpinați de o vreme superbă și de niște oameni calzi și binevoitori, cu care pe parcusul a câtorva zile am devenit buni prieteni. Aceștia ne-au primit în școala lor, unde am avut șansa de a ține o prezentare alături de echipa din Colegiul Tehnic “Ana Aslan”, respectiv Liceo scientifico statale “B. Rosetti” și unde am învățat foarte multe despre adevărata viață de elev în Portugalia. Conexiunea pe care o ai într-un asemenea proiect nu o poți avea nicăieri altundeva, fiindcă într-o excursie simplă nu ai șansa să interacționezi și să cunoști la un nivel atât de profund un popor. Întreagă experiență m-a dezvoltat atât pe plan personal, cât și pe plan profesional și consider că mi-a creat una dintre cele mai îndrăgite amintiri din liceu”, a mai spus liceanul clujean.

Ce susțin elevii participanți de la Colegiului tehnic „Ana Aslan” Cluj-Napoca

A fost o săptămână de neuitat, petrecută alaturi de elevii și profesorii din Portugalia și Italia, o săptămână care a combinat distracția cu învățarea de cunoștințe noi dobândite în cadrul celor cinci zile de activitate în școală, prietenii noi dar și un strop de relaxare”, a mai declarat un elev participant.

Liceenii și profesorii au avut parte de o gamă largă de activități interesante pe parcursul celor cinci zile de ședere în Portugalia

portugalia 2.jpg

În prima zi, elevii si-au prezentat proiectele științifice de cercetare si studiile făcute pe biodiversitatea mărilor din țara lor, prilej de a găsi conexiuni între mări dar și între popoarele noastre. Apoi am avut un tur ghidat de către elevii portughezi la grandioasa statuie “Cristo Rei”.

În a doua zi, ne-am amintit de marii exploratori și navigatori portughezi prin intermediul unor prezentări pregătite de profesorii și elevii portughezi, alături de filmulețe captivante.

În a treia zi am primit vizita în școală a unei cercetător de la Institutul Portughez al Mării (IPMA) care a vorbit despre sustenabilitatea alimentelor, iar seara am vizitat Lisabona. 

În a patra zi, am vizitat Muzeul Maritim din Sesimbra cu un ghid care ne-a explicat despre diferite moduri de pescuit practicate de-a lungul istoriei.

Iar în a cincia zi, ne-am descoperit latura artistică pictând pe scoici și am avut practic apoi, mult timp limber pentru a ne cunoaște mai bine. Despărtirea a fost foarte dificilă, chiar am reușit să legăm prietenii frumoase cu cei de acolo. Per total a fost o experiență unică în viață”, a mai adăugat elevul Colegiului tehnic „Ana Aslan” Cluj-Napoca

Proiectul s-a încheiat cu realizarea unui website și a unei cărți care cuprinde lecțiile susținute în cele cinci zile de vizită

Ca și final al acestui proiect, alevii au realizat un website al proiectului găzduit pe platforma eTwinning a U.E., de asemenea, aceștia au creat broșuri în format digital/online dar și o carte electronica reunind lecțiile susținute, cu rol de auxiliar, care va putea fi folosit la predarea în clasă .


Comentarii Facebook