Duminica 20 Ianuarie

Elevii Liceului pentru Deficienţi de Auz din Cluj puși să semneze că nu mai filmează ceea se petrece în şcoală

 

Elevii Liceului pentru Deficienţi de Auz Cluj-Napoca sunt obligați să semneze o declaraţie prin care se angajează să nu mai filmeze și posteze incidente din școală.

 

Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi (CEDCD) susține că măsura luată de conducerea liceului este represivă şi nu are efecte juridice.

 

CEDCD a transmis Liceului Tehnologic Special pentru Deficienţi de Auz Cluj o adresă informativă cu privire la consecinţele legale ale măsurilor represive luate împotriva elevilor ca urmare a incidentului petrecut în noaptea de 10 iunie 2018. Elevii liceului au fost obligaţi de conducerea unităţii de învăţământ să semneze o declaraţie pe proprie răspundere prin intermediul căreia se angajează să nu mai filmeze şi transmită pe reţelele de socializare aspecte petrecute în şcoală sub ameninţarea sancţiunilor. CEDCD avertizează conducerea liceului în legătură cu măsurile represive luate împotriva elevilor şi preciează că acest act nu poate produce efecte juridice, fiind lovit de nulitate”, se arată în documentul citat.

 

Reprezentanţii CEDCD susțin că acest acord poate fi obținut numai prin violenţă, constrângerea morală exercitată asupra acestora sau prin exercitarea unei poziţii de putere. ”Obligarea elevilor la semnarea acestor acte, ce vizează restrângerea abuzivă a dreptului la liberă exprimare a elevilor din cauza publicării unor informaţii de interes public, cu ameninţarea sancţionării, reprezintă hărţuire şi se sancţionează contravenţional. Considerăm reprobabilă atitudinea conducerii acestui liceu, care, în loc să dea dovadă de bună credinţă şi să gândească măsuri de remediere, se îndreaptă tot împotriva copiilor şi îi obligă la restrângerea unor drepturi”, se mai arată în comunicat.

 

Duminică, o supraveghetoare de noapte a fost filmată în timp de bătea şi ameninţa o elevă.

Comentarii Facebook