Duminica 28 Aprilie

Elevii din România vor fi sfătuiți de inteligența artificială atunci când își aleg cariera


Elevii din România vor avea ocazia să fie sfătuiți profesional de un consilier vocațional digital. Robochat-ul, numit de creatorii săi Maria, va fi utilizat pentru a completa sprijinul primit din partea consilierilor școlari și vocaționali existenți deja în școli, a cadrelor didactice și a părinților deopotrivă. 

Consilierul vocațional Maria a fost creat in contextul în care mai bine de o treime dintre tinerii români nu reușesc să activeze în domeniul în care s-au pregătit profesional, potrivit statisticilor Eurostat. Una dintre cauze fiind lipsa sau insuficienta consiliere vocațională în rândul elevilor. 

Consilierul a fost lansat în cadrul celei de-a șasea ediții a proiectului Ghidul Meseriilor Viitorului, derulat de INACO-Inițiativa pentru Competitivitate.

Inteligența artificială Maria va oferi consiliere profesională elevilor români din anul școlar 2023-2024

În perioada iulie-septembrie, experții lucrează la conceperea programului care își va lua rolul de consilier vocațional al elevilor din România începând cu primul modul al anului școlar 2023-2024. Maria va interacționa cu elevii 24 de ore din 24, 7 zile din 7.

Momentan, Maria este în faza de recoltare a informațiilor, pentru a le putea oferi utilizatorilor o experiență adaptată nevoilor și așteptărilor generațiilor tinere.

„Îndrumarea în carieră pentru elevii de gimnaziu și de liceu este nevoia momentului în educația românească. Globalizarea, ascensiunea AI în mai toate domeniile, incertitudinea și nesiguranța de pe piața muncii, transformarea continuă a joburilor – toate cer imperios ca elevii să poată beneficia de consiliere vocațională la timpul potrivit. Deseori suntem întrebați de părinți și profesori care e cea mai potrivită vârstă pentru consiliere vocațională. Intervalul de vârstă recomandată este ȋntre 13-17 ani”, a declarat președinta companiei care dezvoltă consilierul digital.

AI.jpg

Comentarii Facebook