Elevii de la Colegiul Naţional ”Mihai Viteazul” din Turda, medialiați cu bronz în Indonezia, au fost premiați la Cluj - FOTO

 

Consiliul Judeţean Cluj i-a premiat, joi, 20 iunie, pe elevii şi profesorii din cadrul Colegiului Naţional ”Mihai Viteazul” Turda, care au câștigat medalia de bronz la cea de-a XX-a Conferinţă Internaţională a Tinerilor Cercetători, în luna aprilie 2013, în Bali, Indonezia.

 

Rezultatele participării echipei de cercetare ştiinţifică au fost de excepţie atât pentru învăţământul preuniversitar din Turda, cât mai ales pentru prestigiul celui clujean. Astfel, în urma probelor susţinute în cadrul competiţiei desfăşurate în insula Bali din Arhipelagul Indonezian, echipa liceului turdean s-a întors în România cu medalia de bronz, cucerind locul 3 la secţiunea Environmental Science, cu proiectul ”Poluarea luminoasă, lumina între bine şi rău - Degradarea habitatelor urbane din oraşul Turda”. Delegaţia României la acest concurs, la care au participat elevi din 24 de ţări din Europa, Asia şi America, a fost compusă din elevii Raul Chiorean şi Alexandra Mustea, alături de profesorul coordonator Ligia Minican, aceştia reprezentând cu succes comunitatea judeţului Cluj.

 

Proiectul medaliat în cadrul acestei prestigioase competiţii este unul de mediu, care are în vedere îmbunătăţirea calităţii iluminatului stradal din municipiul Turda şi modificarea condiţiilor de iluminare pe timpul nopţii, astfel încât să nu fie periclitată creşterea şi dezvoltarea plantelor din spaţiile verzi ale oraşului. Performanţa elevilor turdeni şi a profesorilor, care i-au îndrumat, este cu atât mai importantă cu cât, dintre toate delegaţiile participante, echipa Colegiului Naţional ”Mihai Viteazul” din Turda a fost singura care nu a beneficiat de expertiza şi suportul unei unităţi de învăţământ superior sau de cercetare, derulând în întregime proiectul cu propriile resurse umane şi materiale.

 

Premierea a fost făcută de preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, care a înmânat o diplomă de excelenţă întregii echipe de cercetare a instituţiei de învăţământ, precum şi diplome de merit elevilor şi profesorilor implicaţi în acest proiect: Raul Chiorean, Alexandra Mustea, Leonardo Mărincean, Emiliana Popa, Patricia Dordai, Diana Mic, Lorena Muscar, Mariana Stan, Bogdan Haţegan, Radu Marian Drăgan şi Diana Dirlea precum şi profesorilor îndrumători Gheorghe Lobonţ, Ligia Minican şi Gabriela Iosif.

 

Acest gest reprezintă o dovadă a recunoştinţei şi a respectului pe care îl manifestăm faţă de ambiţia şi dedicarea cu care aceşti elevi au reprezentat judeţul Cluj la concursurile naţionale şi internaţionale. În calitate de autorităţi preocupate constant de cetăţenii noştri şi de mediul în care trăiesc, dorim să sprijinim dezvoltarea educaţiei şi lărgirea conştiinţei tinerilor noştri, pentru a evolua într-o direcţie mai bună şi pentru a contribui la crearea unui mediu ecologic, care să constituie o sursă de energie şi de sănătate pentru toţi cei care locuiesc în el. De aceea, diplomele de merit şi de excelenţă oferite astăzi reprezintă un gest simbolic, care să îi premieze şi să îi încurajeze la astfel de acţiuni lăudabile şi în viitor”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu.

 

Echipa de la Colegiul Naţional ”Mihai Viteazul” din Turda a mai câștigat în 2012 premiul II la etapa regională a Concursului de Proiecte de Mediu, care a avut loc la Măguri-Răcătău. Ulterior, elevii au câştigat etapa naţională, calificându-se la cea internaţională. După reuşita din Indonezia, echipa de cercetare a participat şi la Competiţia Naţională MaST Top Networking, un concurs care a cuprins toate ariile ştiinţei (chimie, fizică, biologie, matematică şi geografie) şi care a avut loc la Cluj-Napoca, Colegiul Naţional “Mihai Viteazul” remarcându-se prin obţinerea premiului cel mare şi calificarea în etapa următoare. 

Comentarii Facebook