„Elevele nu vor avea sprâncenele pensate și nu se vor farda, băieții nu au voie cu pantaloni scurți”. Regulamentul școlar care a declanșat controverse


Fără păr vopsit, fără unghii colorate, fără sprâncene pensate pentru fete și fără pantaloni scurți și păr lung pentru băieți, acestea sunt regulile pe care trebuie să le respecte elevii mai multor școli din România dacă nu vor să fie dați afară de la ore sau să aibă nota scăzută la purtare. În timp ce elevii sunt foarte revoltați și șocați de regulile „comuniste”, după cum le numesc, directorii școlilor cu pricina spun că sunt doar propuneri care sunt menite să îi disciplineze pe copii.

Reguli absurde sau „disciplină”?

Haine prea scurte și prea strâmte, ne scade notă la purtare, dacă avem unghii făcute, ne scade notă la purtare, dacă venim machiate, ne scade notă la purtare și dacă venim cu părul colorat, ne scade notă la purtare”, declară eleva unei școli din capitală.

Ţinuta capilară va fi îngrijită, adică părul va fi legat şi pieptănat. Uniforma este obligatorie, ciorapii vor fi albi sau de culoarea pielii. Elevele nu vor avea sprâncele pensate si nu se vor farda. Nu sunt admişi la cursuri elevii cu cercei în urechi”, cam așa sună o parte a regulamentului intern al unui liceu „de prestigiu” din București. 

Elevii sunt extrem de revoltați de regulamentul intern al liceului

Așa ne simțim noi bine. Asta ne reprezintă! Pentru unghii, haine mi-a scăzut un punct la purtare”, spune o elevă. „Atât timp cât înveți și dai rezultate la școală, nu înțeleg de ce profesorii s-au luat de înfățișarea sa. Nu avem voie cu accesorii, șepci sau cercel în ureche, nu avem voie nici cu pantaloni scurți până la genunchi, zic profesorii că suntem golani”, a mai declarat un elev.

Sancțiunile legate de codul vestimentar „se pedepsesc” la fel de aspru precum consumul de droguri în incinta liceului

Mai grav e, spun elevii, că sancţiunile legate de codul vestimentar sunt la fel de drastice ca cele legate de consumul de droguri sau deţinerea de arme. Dacă elevii spun că deja s-au dat sancţiuni pe baza regulamentului demn de Evul Mediu, directoarea şcolii zice că e vorba doar de propuneri.

Dacă adoptă o ţinută necorespunzătoare. E vorba de un punct. Consumul de droguri, băuturi alcoolice. La prima recidivă, un punct”, declară directorul liceului. 

Copiii sunt extrem de revoltați că pe lista de sancțiuni contra vestimentației neadecvate se află și exmatricularea: „Exmatricularea nu poate să fie folosită în învățământul obligatoriu. Ce legătură are performanță unui elev cu vopsirea părului?”, spune indignată reprezentanta Asociației Elevilor din București, potrivit Observator.ro.

De cealaltă parte, directoarea acuză că se doreşte discreditarea imaginii şcolii. Inspectoratul Şcolar a deschis deja o anchetă la scoala 194. Regulamentul de organizare şi functionare ar trebui să fie public pentru toate unităţile de învăţământ din România. Site-ul şcolii 194, însă, a fost închis pentru mentenanţă chiar în mijlocul scandalului.


Comentarii Facebook