După 15 luni de restricții, tatăl poate asista la naștere. Care sunt condițiile?


Tatăl poate asista la naștere de acum înainte, după 15 luni în care prezența acestuia în sala de nașteri a fost complet interzisă.

Părintele care își dorește să asiste la naștere, trebuie să îndeplinească una din trei condiții, care să ateste că nu este infectat cu SARS-CoV-2. Tatăl trebuie să fie ori vaccinat, ori să fi avut COVID-19 în ultimele trei luni, ori să prezinte un test PCR negativ.

Tatăl poate asista la nașterea bebelușului

În primul rând este o revenire la o normalitate, pentru că să știți că în toată această perioadă COVID, gravidele din România au fost private de acest drept al lor. Dacă doreau cuplurile să participe împreună la naștere, lucru acesta nu s-a putut, deși așa ceva nu s-a prevăzut în protocoalele OMS sau ale Confederației Internaționale a Moașelor și nimeni nu prevedea interdicția partenerului, soțului, alături de gravidă.

Au existat diferite motivații din partea maternităților de la noi. În ultimul timp, sunt câteva maternități prin România, unde practic se acceptă testarea tatălui și internarea acestuia din  momentul în care se interna și gravida, până în momentul în care era externată, dar asta în maternitățile private, nu în maternitățile de stat.

Sigur, cuplurile decid dacă doresc. Unii nu vor să fie împreună la naștere, dar este un drept al lor, iar atunci e bine să fie lăsați să fie împreună. În momentul în care gravida are soțul sau partenerul lângă ea, are acel sentiment de siguranță și crește secreția de endorfine, ele fiind acei hormoni ai iubirii, ai stării de bine, acești hormoni, în asemenea momente, ajută foarte mult gravida, iar nașterea poate să decurgă mai ușor”, a explicat Vania Limban, moașă, la Antena 3.


Comentarii Facebook