Dublu transplant renal la Institutul de Urologie din Cluj! Doi copii vor primi rinichii prelevati la Timisoara


Medicii din Timisoara au reusit prelevarea organelor unui copil de numai 4 ani, aflat in moarte cerebrala. Rinichii vor ajunge astazi la Cluj Napoca.

Profesorul Mihai Lucan, seful Institutului de Urologie si Transplant Renal Cluj (IUTR), a declarat pentru Stiri de Cluj ca este vorba despre un transplant special, deoarece vorbim despre copii cu varsta de sub 6 ani. "Am chemat mai multi pacienti aflati la o varsta frageda pentru a le face teste imunologice. Interventiile sunt speciale pentru ca acestia sunt foarte tineri, iar prelevarea a fost una delicata pentru ca vorbim despre un copil de numai 4 ani. Transplanturile vor incepe imediat dupa ce ajung organele si stim ca s-au terminat testele imunologice", a mai spus profesorul Mihai Lucan.

Medicii de la IUTR Cluj au chemat inca de joi seara mai multi copii care erau pe listele de asteptare, in vederea realizarii testelor imunologice.

Prelevarea de organe facuta la Spitalul Judetean din Timisoara a fost asistata de medicii de la Bucuresti, Cluj si Targu Mures. Medicii au prelevat ficatul, rinichii si cordul copilului internat acum 7 zile in coma.

Profesorul Mihai Lucan a mai afirmat ca la Timisoara s-au facut in ultimul an multe prelevari si ca populatia de acolo intelege importanta acestor interventii, care salveaza viata unor oameni care stau cu anii pe listele de asteptare pentru un transplant.

Ficatul va ajunge la Bucuresti, inima la Targu Mures, iar cei doi rinichi la Cluj Napoca, iar in fiecare centru vineri vor fi facute transplanturi.

Comentarii Facebook