Două tinere necunoscute au salvat viața unui om la Iulius Mall: ”Îngeri salvatori de-a dreptul, i-au sărit în ajutor” - VIDEO


Două tinere au reușit prin curajul și priceperea lor să salveze viața unui bărbat care a suferit un stop cardio-respirator la Iulius Mall Cluj. 

Pe 27 noiembrie 2023, domnul Tavi a mers la cumpărături într-un mall împreună cu soția. El suferă de mai mulți ani de probleme cardiace, însă nu s-a gândit că va păți ceva rău în acea zi. În realitate, stopul cardio-respirator poate apărea oricând și oriunde. Iar clipele de cumpănă au venit pentru bărbat în jurul amiezii. A căzut dintr-o dată, sub privirile încremenite ale soției. Din fericire, două persoane, îngeri salvatori de-a dreptul, i-au sărit în ajutor. Deși nu activează în domeniul medical, ambele au recunoscut stopul cardio-respirator și i-au aplicat imediat manevre de resuscitare.

Echipajul SMURD de terapie intensivă mobilă le-a găsit pe cele două tinere efectuând corect compresiuni toracice. Apoi, manevrele de resuscitare au fost continuate de către colegii noștri. În scurt timp, inima i-a repornit, astfel că bărbatul a fost transportat la Institutul Inimii din Cluj-Napoca. A intrat în operație și a doua zi și a primit vizita familiei. La câteva săptămâni distanță s-a și externat.

Colegii noștri au ținut să se întâlnească cu domnul Tavi și i-au făcut o vizită, la exact o lună de la acel eveniment. Mare le-a fost bucuria să vadă că bărbatul se simte bine și că a putut petrece sărbătorile acasă, alături de cei dragi. Planul lui e să respecte indicațiile medicilor, să meargă la toate controalele și să își dedice timpul familiei, în special nepoților. Până la urmă, asta contează cel mai mult.

Când aflăm că un om a supraviețuit, sentimentul de recunoștință nu poate fi descris în cuvinte. Aici, satisfacția este și mai mare, întrucât s-a predat o lecție de bunătate. Fără să îl cunoască pe domnul Tavi, două persoane i-au oferit un ajutor decisiv. Dacă nu erau ele, nu știm ce s-ar fi întâmplat. Ambele și-au păstrat calmul și au aplicat noțiunile învățate la cursurile de prim-ajutor. N-am aflat cine sunt aceste eroine, dar le mulțumim!”, au precizat cei de la ISU Cluj.

Subliniem importanța cunoașterii manevrelor salvatoare. Nu doar medicii, paramedicii sau pompierii pot face diferența dintre viață și moarte, ci oricine!

Sâmbătă, 13 ianuarie, are loc o nouă ediție a Maratonului Resuscitării, la Vivo Cluj-Napoca.

Comentarii Facebook