Miercuri 24 Aprilie

Dosare penale pentru două balastiere din Cluj, pentru exploatări ilegale FOTO


Reprezentanții Administrației Bazinale de Apă Someș-Tisa anunță că au fost întocmite două dosare penale pentru exoploatere ilegală de agregate minerale din albia majoră a râului Someșul Mic.

Inspectorii Administrației Bazinale de Apă (ABA) Someș-Tisa au constatat, ca urmare a unei sesizări, că două societăți comerciale au exploatat ilegal agregate minerale din albia majoră a râului Someșul Mic. Cele două perimetre de exploatare a agregatelor minerale erau amplasate în extravilanul comunei Bonțida din județul Cluj, pe malul drept al cursului de apă”, transmit reprezentanții ABAST. 

Conform inspectorilor, au fost realizate măsurători în sistem Stereo 70, iar în urma prelucrării datelor obținute a rezultat faptul că pentru suprafeţele de teren afectate de lucrările de exploatare nu au fost emise acte de reglementare pe linie de gospodărire a apelor. 

Prin urmare, inspectorii ABA Someș-Tisa au solicitat autorităților competente întocmirea dosarelor penale pentru infracţiunea de exploatare a agregatelor minerale fără aviz şi autorizaţie de gospodărire a apelor. Totodată, aceștia au realizat demersurile către Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) pentru recuperarea prejudiciului creat. 

Am solicitat demararea cercetărilor în ceea ce priveşte infracţiunea de exploatare a agregatelor minerale şi întocmirea dosarelor penale, având în vedere faptul că în anii anteriori, cele două societăți comerciale au mai fost depistate realizând activităţi de exploatare ilegală a agregatelor minerale, soluţionate prin aplicarea de sancţiuni contravenţionale”, mai transmit cei de la ABAST.

În această perioadă, inspectorii ABA Someș-Tisa continuă controalele la exploatările de acest tip. Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a dispus controale la nivel național, după vizita ministrului Costel Alexe și a directorului general al Administraţiei Naţionale „Apele Române" (ANAR), Ervin Molnar, la una dintre exploatările ilegale de agregate minerale din judeţul Dâmboviţa.

Conform reprezenților Administrației Bazinale, pentru realizarea unor amenajări piscicole cu valorificarea materialului excavat, titularii trebuie să dețină acte de reglementare în domeniul apelor, proces pentru care se parcurg mai multe etape:

-Solicitarea și obținerea avizului de amplasament, dacă folosințele care urmează să fie executate se află în albiile majore inundabile ale cursurilor de apă;

-Solicitarea și obținerea avizului de gospodărire a apelor, care se emite în vederea amenajării iazului și a obținerii permisului de exploatare;

-Solicitarea și obținerea autorizației de gospodărire a apelor pentru exploatarea agregatelor minerale din perimetrul propus pentru amenajarea iazului piscicol. -Documentația tehnică pentru obținerea acesteia conține, în mod obligatoriu, permisul de exploatare emis de ANRM; 

-La finalizarea lucrărilor proiectate, solicitarea și obținerea autorizației de gospodărire a apelor pentru exploatarea iazului piscicol.

Avizele, respectiv autorizațiile de gospodărire a apelor se eliberează de către instituția noastră numai în baza unor documentații tehnice, întocmite de către instituții publice sau entități private atestate de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor. 


Comentarii Facebook