”Doi au murit! Ce așteaptă, să ne rărim?” - Tribunalul Cluj întârzie cu lunile motivarea într-un proces de recunoaștere a vechimii de pensionare


Foștii angajați de la Compania de Informatică Aplicată SA Cluj, fostul Centrul Teritorial de Calcul Electronic (CTCE) Cluj, au câștigat de aproape cinci luni procesul de încadrare într-o altă grupă de muncă, dar Tribunalul Cluj nu se grăbește să redactele motivarea. Oamenii se întreabă, alături de avocatul lor, dacă nu cumva se așteaptăm dispariția din viață a solicitanților.

Practic, prin decizia Tribunalului Cluj, din 22.12.2022, douăzeci de foști salariați ai CTCE, mândria informaticii clujene în anii 1970 - 1980, au câștigat dreptul de a fi încadrați în grupa a doua de muncă, deci ar beneficia de o creștere a pensiei. 

Admite în parte acţiunea formulată de reclamanţii în contradictoriu cu pârâta COMPANIA DE INFORMATICA APLICATA SA. Constată că activitatea desfăşurată de reclamanţi în cadrul societăţii pârâte se încadrează în condiţiile grupei a II-a de muncă, conform raportului de expertiză”, precizează Tribunalul Cluj, în decembrie 2022.

Decizia nu este definitivă, iar cei care au lucrat la fostul Centru de Calcul spun că orice moment contează, pentru că nu mai sunt tineri. ”În 22 decembrie 2022 a fost ultimul termen și nici până azi nu s-a mișcat nimic. Suntem în vârstă. Oare așteaptă să ne rărim? Doi au plecat deja. Nu știu unde să apelăm să înțelegem de ce nu se dă motivarea, ca să putem înainta”, ne-a spus unul dintre foștii ”centriști”, cum sunt cunoscuți foștii angajați ai CTCE.

Avocatul acestora a cerut în luna martie urgentarea emiterii motivării, mai ales că legea prevede 30 de zile pentru apariția acesteia. Până acum, termenul a fost depășit de câteva ori. Fără motivare, oamenii nu pot avansa și nu își pot cere drepturile. 

Avocata Daniela Chiței a sesizat că hotărârea a fost emisă în ”22.12.2022, adică în urma cu 3 luni. Persoanele reclamante sunt pensionari cu varsta înaintată, iar până în prezent au intervenit deja decesul a două persoane. Cauzele având ca obiect litigii de muncă sunt pricini urgente, astfel încât și redactarea trebuie să se facă cu prioritate.

Nu în ultimul rând, vă rugăm să aveți în vedere că demersul trebuie continuat la Casa de pensii, abia ulterior acestui moment reclamanții pot beneficia de drepturile care derivă din hotărârea a cărei redactare o așteptam. Or, în condițiile în care pensile lor sunt atât de mici, orice întârziere în redactare și comunicarea hotărârii înseamnă pierdere financiară”, a spus avocata.

Oamenii au pensii de 1.800 - 2.000 de lei, de pe urma activității prestate zeci de ani la Centrul de Calcul Cluj, iar trecerea în grupa a doua de muncă le-ar aduce o creștere a veniturilor cu 25%. 

Ce beneficii au persoanele care au lucrat în grupe superioare de muncă, respectiv condiții deosebite/speciale de muncă?

Beneficiile acordate pentru activitatea desfășurată în fostele grupe I și a II a de muncă (anterior datei de 1 aprilie 2001), în condiții deosebite de muncă și în condiții speciale de muncă (după data de 1 aprilie 2001) sunt:

  • reducerea vârstei standard de pensionare;
  • perioadă suplimentară la vechimea în muncă;
  • majorarea punctajelor lunare realizate în perioadele respective, după cum urmează:

a) cu 25% pentru perioadele în care au desfășurat activități în locuri încadrate în grupa a ll-a de muncă, potrivit legislației anterioare datei de 1 aprilie 2001, sau în locuri de muncă încadrate în condiții deosebite, potrivit legii;

b) cu 50% pentru perioadele în care au desfășurat activități în locuri încadrate în grupa I de muncă, potrivit legislației anterioare datei de 1 aprilie 2001, sau în locuri de muncă încadrate în condiții speciale, potrivit legii;

Comentarii Facebook