Discuții în PREMIERĂ înregistrate la Consiliul Județean Cluj. Din 2013, știau că la pistă se lucrează fără AUTORIZAȚIE - AUDIO EXCLUSIV

 

Raportul din 27 iunie 2014, privind investiția făcută la pista de 2.100 de metri a Aeroportului Cluj, arată că prețul lucrărilor a crescut cu 48.8% și că au fost nereguli grave.

 

Problema este că semnatarii raportului știau din 2013 care sunt problemele și că se lucrează fără autorizație pentru realizarea parcării pentru avioane.

 

Cei care au semnat raportul sunt: Simona Gaci, secretarul județului, Claudiu Salanță, arhitectul șef, Simona Toader, director general, Mariana Rațiu, directorul executiv, și Dan Pop, director juridic în cadrul Consiliului Județean Cluj.

 

Știri de Cluj a primit două înregistrări audio, care demonstrează că aceste persoane au fost la ședințe cu directorul Aeroportului Cluj, David Ciceo, unde acesta îi informa despre mersul contractului și despre faptul că se lucra fără autorizație. Chiar Mariana Rațiu recunoștea pe o înregistrare că este absurd să faci o pistă fără autorizație, dar că e ”Treaba lor!”.

 

Contractul de lucrări, împreună cu actele adiționale nr. 1 - 14, au fost transmise Consiliului Județean Cluj prin adresa 12.640/2.08.2012, actele adiționale de la nr. 15 - 20 au fost transmise prin adresa nr. 812/15 ianuarie 2013, actul adițional nr. 21 a fost comunicat prin fax Consiliului Județean, respectiv actul adițional nr. 22 a fost comunicat Consiliului Județean prin două adrese diferite, 14.081/25.07.2013 și 14.590/2.08.2013 (anexa 4). 

 

Cu ocazia întocmirii prezentului raport, s-a constatat faptul că actul adițional nr. 22 a fost comunicat Consiliului Județean prin două adrese diferite, 14.081/25.07.2013 și 14.590/2.08.2013 având conținut diferit, sub aspectul valorii actualizate a prețului contractului, respectiv al datei de încheiere”, se arată în raport la pagina 4. 

 

 

În înregistrarea ajunsă în posesia Știri de Cluj, directorul executiv Mariana Rațiu a cerut antedatarea acestui act adițional nr. 22, pe motiv că îl va da înapoi pentru refacere Aeroportului. 

 

În aceeași înregistrare, David Ciceo susține că firma Napoca Construcții a lucrat fără autorizație la Aeroport la cererea președintelui Horea Uioreanu și a vicepreședitelui Ioan Oleleu, ultimul este unul dintre cei care a cerut acum întocmirea acestui raport.

 

Menționăm un alt aspect important petrecut cu ocazia unei ședințe, desfășurate la sediul Consiliului Județean Cluj la data de 25 iulie 2013, la care au participat domnul director David Ciceo și doamna director economic Corina Florian din partea R.A. Aeroportul Internațional Cluj, respectiv doamna secretar al județului Simona Gaci, doamna arhitect șef Sanda Oltean, domnul director executiv Dan Pop, doamna director executiv Mariana Rațiu. Cu acea ocazie s-au discutat aspecte legate de: autorizarea lucrărilor suplimentare, actele adiționale ale contractului de lucrări privind realizarea pistei de decolare aterizare. În mod repetat, domnul director general David Ciceo a făcut afirmații grave, în ceea ce privește modalitatea de contractare, respectiv de execuție a lucrărilor suplimentare pentru pista de decolare aterizare 3500 m Etapa 1. I s-a solicitat acestuia să demonstreze prin înscrisuri cele afirmate. Arătăm faptul că, aceste afirmații grave au fost aduse la cunoștiința domnilor președinte și vicepreședinte”, conform aceluiași document.

 

Redăm mai jos discuția înregistrată la ședința din 25 iulie, la care au participat: Maraina Rațiu, Sanda Oltean, arhitectul șef al județului de la acea dată, Dan Pop, Simona Gaci, David Ciceo și Corina Florian:

 

David Ciceo: Au venit la Aeroport (n.red. costructorul) și au spus că CJ Cluj ne plătește astăzi.

Mariana Rațiu: Azi au venit de la buget să mă întrebe suma, pentru că ... era bolnavă, dar eu de unde să știu suma. L-am sunat pe domnul Șerban și zice ”Știu că ați căzut de acord, plus că vorbea de actul adițional 22 pentru actualizare”. Atunci am zis e 870, după care s-a cerut actul adițional, s-a cerut viză de legalitate, s-a cerut referat. 

David Ciceo: La fel a fost. Când le-am zis: ”Opriți-vă și nu mai lucrați” mi-au spus că au ordin de la Consiliul Județean să lucreze. Le-am dat în scris să se oprească, dar mi-au spus că au ordin de la Consiliul Județean să lucreze. 

Mariana Rațiu: Nu aveți contract.

David Ciceo. Nu avem pe alea noi. Alea noi sunt pe cuvântul Consiliului Județean (lucrările la parcarea pentru avioane). Noi am vrut să oprească. Alea sunt pe cuvântul Consiliului Județean.

Mariana Rațiu: Știți cum e: Verba volant. Zice când ți-a zis. Zice n-am zis. Știți cum e ți-o zis și n-am zis. Cum să lucrezi la o pistă, unde este vorba despre siguranță națională fără autorizație. Asta este deja aiurea. 

David Ciceo: Au zis că așa le-a dat ordin domnul Horea Uioreanu și domnul vicepreședinte Oleleu și ei asta fac.

Mariana Rațiu: Treaba lor!





 

În același raport se vorbește despre faptul că nu există acordul Consiliului Județean Cluj pentru garatarea biletelor la ordin pentru plata lucrărilor la pistă.

 

NU EXISTĂ ACORDUL JUDEȚULUI CLUJ PRIVIND AVALIZAREA BILETELOR LA ORDIN 

 

Responsabilitatea aparține Aeroportului Internațional Cluj, caruia îi revenea obligația să se asigure că ”modalitatea de plată va fi stabilită în concordanță cu prevederile HCJ 229/2013, cu respectarea condițiilor stabilite de autoritatea contractantă pe parcursul desfășurării procedurii de achiziție publică aferente lucrărilor de realizare a obiectivului... precum și a dispozițiilor legale în vigoare, astfel încât să nu se creeze un avantaj ofertantului/executantului, ulterior încheierii contratului”. 

 

ÎN CAZUL NERESPECTĂRII PREVEDERILOR ENUNȚATE, RĂSPUNDEREA PENTRU BLOCAREA ÎNTREGII ACTIVITĂȚI A AEROPORTULUI, PENTRU EVENTUALELE PREJUDICII CE VOR DECURGE DIN ACESTEA, REVINE CONDUCERII AEROPORTULUI INTERNAȚIONAL CLUJ ȘI NU CONSILIULUI 

JUDEȚEAN CLUJ”, se arată în raport.

 

Culmea o altă înregistrare audio din 28 august 2013, dintr-o ședință la care au participat Horea Uioreanu, Ioan Petran, Simona Tatomir, Ioan Bene, Dan Șerban, Calin Costan, Doru Axinte și David Ciceo, șefii Consiliului Județean Cluj transmit conducerii Aeroportului Cluj că aceste bilete la ordin vor fi garantate, așa cum s-a mai făcut și în alte cazuri.

 

Simona Tatomir semnează acum raportul prin care se spune că nu există acordul CJ Cluj pentru aceste bilete la ordin.

Comentarii Facebook