Discuții aprinse la Cluj din cauza lipsei teraselor pe trotuare, în cartiere. Se favorizează agenții economici din centrul orașului?


Sunt discuții aprinse la Cluj din cauza lipsei teraselor pe trotuare în cartierele orașului. Întrebarea unui clujean a creat polemici pe o rețea de socializare. În timp ce unii clujeni spun că și-ar dori mai multe localuri cu terase pe domeniul public, în cartiere, alții zic că nu vor să vadă scaune sub geamurile blocului în care stau. 

„Ce am observat eu, ca locuitor al orașului, este faptul că localitatea duce lipsă de cafenele/restaurante cu terase. În cartiere numeri pe degete terasele în care poți servi o cafea/bere/pizza chiar și cele existente nu sunt pe domeniul public (adică trotuar) fiind amplasate prin curțile caselor, terase etc. 

În zona centrală, puține noi locații deschid și terase (sau deloc) deși străzile noi, pietonale, ar permite. De exemplu în Piața Mărăști, deși e o zonă mare, nu există terase. Era o cofetărie care avea mese dar a dispărut. Strada Horea, nu este nici o terasa! Chiar și în Piața Muzeului sunt terase care nu au autorizație și-și asumă amenda pe care o primesc.

Spre deosebire de alte localități europene unde terasele sunt la fiecare pas. Știe careva dacă acest lucru face parte din politica administrației de a favoriza doar anumiți agenți economici? În lipsa concurenței, prețurile sar în sus, iar Clujul e renumit pentru acest lucru”, a transmis un clujean pentru „Clujul civic”. 

Conform regulamentului general, patronii teraselor de pe trotuare trebuie să lase un culoar pentru pietoni de cel puțin un metru și jumătate. Drept urmare, trotuarul trebuie să aibă o lățime de minimum 3 metri. Unii patroni se plâng că autoritățile locale nu-i lasă să închirieze un spațiu pentru a-și servi produsele pe terasă, deși ar fi suficient loc. 

„Azi am fost la o înghețată în Mănăștur. Patronul se plângea că nimeni din Primărie nu îl lasă să închirieze 4-5 mp să își pună două-trei mese pentru servitul înghețatei pe terasă. Trotuarul public fiind foarte lat în respectiva zona (cred că are 4-5 m) fiind făcut pe vremea comuniștilor, nu a lui Boc (că norocul). 

Cu toate acestea, de exemplu un 1,5 m lățime nu i se permite să închirieze (ar plăti omul în sezon sume bune la bugetul local) spațiu pentru 2-3 mese. Și e vorba despre o gelaterie unde se vinde înghețată și cafea, nu băuturi alcoolice. Ar rămâne spațiu pe trotuar să treci și cu o mașină. Dar, cei de la poliția locală l-au informat că nu se poate”, a mai punctat un clujean.

Părerile au fost împărțite, unii clujeni ar prefera să nu aibă „terase sub geam”:

„Mie nu mi-ar plăcea să am o terasă sub geamul meu”;

„În cartiere da, însă dacă nici în zona centrală nu sunt o grămadă de restaurante și cafenele cu terase… În cartiere aș zice ca e din cauza dezvoltării urbanistice - nu știu cine ar vrea să stea la o terasă pe un trotuar între blocuri de beton”;

„Care-o fi farmecul cafelei când mașinile îți bagă gaze la greu în nas? Apoi, pe perioada verii tot betonul și asfaltul se încinge”.

Comentarii Facebook