Diagnostic la distanță pentru clujenii cu probleme cardiovasculare care nu se pot deplasa la centrele specializate


Președintele PSD Cluj, Remus Lăpușan, a dezvăluit un proiect ce vizează sistemul medical la nivelul județului Cluj. Liderul social-democraților a anunțat că va propune în Consiliul Județean un proiect de implementare a unui sistem informatic de diagnosticare la distanță a pacienților cu boli cardiovasculare din zona rurală a județului Cluj.

Proiectul vizează implementarea unor aparate EKG conectate la internet în cabinetele medicilor de familie din comunele clujene, care permit transmiterea analizelor direct la centrele specializate din Cluj-Napoca, unde medicii vor stabili un diagnostic. Acesta va fi comunicat medicului de familie, tot prin intermediul internetului, pentru a putea aplica tratamentul recomandat de medicii de specialitate.

E un proiect care din punctul nostru de vedere este foarte important. Sunt foarte multe probleme pe zona bolilor cardiovasculare si exista la acest moment mai multe proiecte de acest gen implementate la nivel national. În zona rurală, unde există medici de familie care doresc să fie inclusi in acest program, vom implementa un sistem informatic cu aproximativ 100 de terminale EKG. Pacienții merg la medicul de familie, se leagă aparatul ekg la internet, se fac analizele si se trimit la Cluj, la Institutul inimii sau unde va fi nevoie. Se vor verifica analizele, iar de la Cluj se va transmite diagnosticul înapoi medicului de familie pentru a fi comunicate pacientului”, a declarat Remus Lăpușan.

”Costurile de implementare vor fi infirme, undeva în jurul sumei de 70-80.000 de euro și sperăm că și colegii din Consiliul Județean vor vota propunerea”, a declarat Ilarie Ivan.

Liderul PSD Cluj dorește ca în viitor să se stabilească și un parteneriat cu CAS-ul, astfel încât proiectul să se poată autofinanța și să fie disponibil gratuit pentru toată lumea.

Comentarii Facebook