Diabetul face ravagii printre tineri la Cluj. Află AICI care sunt riscurile şi cum poţi preveni boala


Numărul bolnavilor de diabet este într-o continuă creştere. Boale face ravagii tot mai mari prin rândul tinerilor până în 30 de ani.

Prof. dr. Nicolae Hîncu, preşedintele de onoare al Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă, desfăşurate miercuri, că numărul de bolnavi de diabet tip 1 şi tip 2 din judeţul Cluj a crescut alarmant în ultimii 15 de ani.

"Dacă în 1986 erau înregistraţi 3.328 de pacienţi, în 2010, numărul acestora a ajuns la 18.540. E o creştere alarmantă. Procentul de creştere este de 550%", a declarat prof. dr. Nicolae Hîncu.

În ultimii ani, numărul de bolnavi de diabet tip 2 a crescut îngrijorător de mult în rândul tinerilor. Aceasta se datorează alimentaţiei nesănătoase, fumatului, consumului abuziv de alcool dar şi sedentarismului.

"Există o creştere îngrijorătoare a diabetului de tip 2 în cazul tinerilor sub 30 de ani. Numărul acestora a crescut cu 2% la nivel naţional şi în continuă creştere, tot în rândul tinerilor, se află şi cazurile de diabet de tip 1, mai grav, care duce la dependenţă de insulină", a mai adăugat Hîncu.

Diabetul, o boală nemiloasă, poate avea şi alte complicaţii precum orbirea sau în unele cazuri chiar amputarea de membre.

"Între anii 2006 - 2010 a existat o creştere a amputărilor din cauza diabetului. S-au efectuat, în medie peste 4000 de amputări pe an, ajungându-se în anul 2010, la 5474 de ammputări", a completat prof. dr. Hîncu.

Pentru prevenirea diabetului se recomandă o alimentaţie cât mai sănătoasă, evitarea abuzurilor alimentare de orice fel, mai ales de grăsimi şi dulciuri dar şi o viaţă mai activă, cu mişcare cel puţin 30 de minute pe zi. În acelaşi timp este recomandată şi efectuarea de teste asupra hemoglobinei glicate, prin care se poate depista mai uşor decât prin efectuarea glicemie, eventualul risc de apariţie a diabetului.

Numărul total de bolnavi de diabet, pe ţară, este la ora actuală de peste 800.000 de persoane, dintre care aproape 2.500 sunt copii sub 18 ani.

 

Comentarii Facebook