Detergenții de rufe te pot ucide. Vezi la ce riscuri te supui când speli hainele


Studii recente arată că banalul detergent pe care orice gospodină îl folosește poate cauza boli grave precum Alzheimer sau cancer.

O serie de substanțe chimice din componența detergenților de rufe afectează organismul uman fiind absorbite prin piele sau prin căile respiratorii., fapt necunoscut de majoritatea consumatorilor din cauza denumirilor științifice trecute pe etichete.

În noiembrie, UE a propus interzicerea fosfaţilor în detergenţi. Dacă citim etichetele oricărui detergent de rufe, întâlnim aceleaşi ingrediente: între 15% şi 30% sufractanţi aniotici (sau zeoliţi); 5% surfactanţi neionici; agenţi de înălbire pe bază de oxigen activ, fosfaţi şi fosfonaţi; enzime, parfumuri. Detergenţii ieftini conţin LAS (liniar alchibenzen sulfonat) ce poate cauza iritaţii ale pielii la contactul prelungit; înălbitori optici (fluorescenţi) care nu albesc rufele, ci doar ne conferă percepţia de alb şi strălucire, convertind razele ultraviolete în lumină. Potrivit profesorilor de la Facultatea de Chimie Industrială Bucureşti, surfactanţii sunt „substanţe chimice care se concentrează la suprafaţă şi solubilizează materialele care au o mică afinitate unele faţă de altele”, informează EVZ.ro.

Specialiștii atrag atenția asupra surfractanților aninoici, care nu sunt biodegradabili, iar spuma lor este otrăvitoare chiar și în concentrații mici și mai ales asupra alchibenzensulfonatului de sodiu, care conține aluminiu și favorizează apariția bolilor neurovegetative precum Alheimer și Parkinson.

Pentru a diminua pe cât de mult posibil efectele detergenților, specialiștii recomadă evitarea contactului cu deterdentul uscart sau cu spuma acestuia și clăterea repetată a hainelor după spălare.

Comentarii Facebook