Desfiintarea Mitropoliei Clujului este doar un scenariu alarmist, sustin reprezentantii Arhiepiscopiei

Sinodul Mitropolitan face un apel la ierarhi, clerici, credinciosi si reprezentanti ai presei sa nu dea crezare zvonurilor alarmiste privind desfiintarea Mitropoliei Clujului.

 

"Sinodul Mitropolitan face un apel catre ierarhi, clerici, credinciosi si reprezentanti ai massmedia sa nu se lanseze in formularea de scenarii privind succesiunea la scaunul de Mitropolit si Arhiepiscop al Clujului, nici sa dea crezare unor zvonuri alarmiste privind desfiintarea Mitropoliei Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului", se arata intr-un comunicat semnat de Bogdan Ivanov, purtatorul de cuvant al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului si Clujului.

 

Mitropolia Ardealului, care cuprindea toate judetele din Ardeal, s-a scindat, in urma cu mai bine de patru ani, in Mitropolia Ardealului condusa de IPS Laurentiu Streza, care cuprinde judetele Sibiu si Brasov, si Mitropolia Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, care a fost condusa de IPS Bartolomeu si care cuprindea restul judetelor.

 

"Intre cele doua Mitropolii din Transilvania trebuie sa existe o atmosfera de pace, comuniune si cooperare in probleme de interes comun si nu confruntare si concurenta, daunatoare Bisericii, care trebuie sa cultive un climat de pace si stabilitate", se mai arata in comunicatul Arhiepiscopiei Clujului.

 

Presa a relatat in ultimele zile mai multe ca exista posibilitatea desfiintarii Mitropoliei Clujului, dupa decesul IPS Bartolomeu, cel care a avut un rol decisiv la infiintarea Mitropoliei in 2006. Intrebat daca Mitropolia Clujului, Albei, Crisanei si Maramureşului va supravietui dupa decesul IPS Bartolomeu, mitropolitul Ardealului, IPS Laurentiu Streza, a spus ca acest lucru se va lua in discutie. "Daca va fi bine pentru biserica, va supravietui, daca nu va fi bine pentru biserica, ea va veni acolo unde trebuie sa fie si unde a fost de la inceput, pentru ca aceasta nu este o lucrare care tine de o persoana. In momentul in care unitatea bisericeasca a fost urmarita intotdeauna, Mitropolia nu este o institutie bisericeasca care ofera mitropolitului niste prerogative speciale. Este vorba de o unitate administrativa structurata pe provincii mari, de aceea Ardealul a fost Ardeal, dar s-a mai facut o Mitropolie. Se va constata daca lucrarea aceasta a fost o lucrare necesara si benefica, daca nu biserica are soluţiile ei administrative si canonice. Sunt 40 de zile in care lasam sa se odihneaasca in pace sufletul celui plecat, iar apoi vor fi alegeri pentru scaunul vacant, asa cum prevede regulamentul. Atunci se va vedea cum Sfantul Sinod va rezolva problema aceasta", declarat cu cateva zile in urma IPS Laurentiu Streza.


PS Iustinian Chira, episcopul Maramuresului si Satmarului, a combatut aceasta declaratie si a spus intr-un interviu acordat Stiri de Cluj ca Ardealul are o singura capitala, Clujul, si ca aici trebuie sa ramana Mitropolia.

 

La randul lui Preafericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, a declarat vineri, 4 februarie, dupa Sinodul Mitropolitan Cluj, ca "in 90% din cazuri Sinodul de la Bucuresti a confirmat ce s-a dorit pe plan local. Noi intotdeauna, in Biserica, aducem sperante si nu dorim sa cream tulburare".

Comentarii Facebook