Deputatii Petru Calian si Mircia Giurgiu propun taxarea alimentelor nesanatoase si a sucurilor carbogazoase

Deputatii clujeni Petru Calian si Mircia Giurgiu au initiat un proiect de lege pentru taxarea alimentelor bogate in grasimi, colesterol si sare si a sucurilor carbogazoase.

 

"Proiectul prevede taxarea alimentelor nesanatoase, bogate in grasimi, colesterol si sare, si a bauturilor carbogazoase, bogate in dulciuri, care este un demers ce contribuie la o sanatate mai buna", a declarat Petru Calian. El spune ca fondurile colectate in acest fel vor ajunge la Ministerul Sanatatii.

 

Deputatul Mircia Giurgiu sustine ca suma cu care vor fi taxate aceste alimente va fi modica. "Vrem sa atragem atentia asupra consumului in exces de alimente nesanatoase, prima fiind taxarea acestora cu o suma modica. Nu vrem sa urcam pretul foarte mult, ci sa atragem atentia ca un consum in exces al acestor alimente duce la aparitia unor boli", a declarat Mircea Giurgiu.

 

Banii obtinuti vor fi folositi in diverse actiuni de preventie, inclusiv pentru realizarea unui "abecedar nutritional populational", in care vor fi prezentate produsele alimentare sanatoase, a anuntat profesorul Nicolae Hancu, presedintele de onoare al Federatiei Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice.

Comentarii Facebook