Decizie DURĂ a judecătorilor în cazul adjunctului spăgar de la Inspectoratul Școlar Cluj

 

Judecătorii clujeni au fost extrem de duri în cazul inspectorului general școlar Cluj, Peter Tunde, prinsă după ce a luat șpagă la BAC.

 

Peter Tunde va sta 30 de zile după gratii, judecătorii nefiind impresionați de faptul că inspectorul școlar este la prima abatere. 

 

În perioada iunie - 1 septembrie 2014, inculpata Peter Tunde Ilona Csilla, în calitate de inspector școlar general adjunct în cadrul ISJ Cluj, a pretins și a primit de la cinci persoane, direct sau prin intermediar, suma totală de 9.600 euro pentru ca, prin influența de care se bucură la profesori-membri în comisiile de evaluare de la examenele de bacalaureat din sesiunile de vară și toamnă 2014, să intervină asupra acestora și să determine notarea superioară a lucrărilor unor candidați pentru a le asigura promovarea examenelor.

 

Din totalul banilor primiți, la data de 1 septembrie 2014, inculpata a primit de la o persoană, în scopul menționat anterior, suma de 1.000 euro, reprezentând o parte din suma de 2.200 euro anterior pretinsă de la persoana respectivă, împrejurare în care procurorii au procedat la constatarea infracțiunii flagrante.

 

Inculpatei Peter Tunde Ilona Csilla i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând a fi prezentată, la data de 2 septembrie 2014, Tribunalului Cluj, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile”, precizează procurorii DNA Cluj.

 

Luni seara, ministrul Educației a demis-o pe Peter Tunde din funcția de inspector general școlar adjunct.

-----------

UPDATE

 

Inspectorul şcolar general al ISJ Cluj, Valentin Cuibus, a spus că procurorii DNA au ridicat de la sediul inspectoratului, toate documentele care au legătură cu organizarea celor două sesiuni ale bacalaureatului din 2014.

 

Noi nu facem o anchetă internă, în paralel cu cea a procurorilor, deoarece Peter Tunde a fost deja eliberată de ieri (n.r. - luni) din funcţie şi oricum toate documentele referitoare la bacalaureat au fost ridicate de către procurori, deci nu am mai avea cum să facem o verificare în paralel. Noi vom face verificări pentru a vedea dacă trebuie schimbate procedurile privind organizarea bacalaureatului”, a declarat Cuibus.

 

Peter Tunde a fost numită, în sesiunea de vară a bacalaureatului, membru într-o comisie de bacalaureat, dar a fost schimbată din cauza suspiciunilor. La sesiunea din toamnă a fost membră într-o singură comisie de la BAC. 

Comentarii Facebook