De ce se tem ACUM cel mai mult cârciumarii din Cluj. ISU va putea face ASTA

 

Până acum un club în Cluj-Napoca, dar și în alte părți, putea funcționa numai pe baza unei declarații pe propria răspundere, complet ilegal. După ”reîmputernicirea” ISU lucrurile se schimbă, dar este un lucru care îi sperie pe cârciumari.

 

Cluburile puteau fi verificate de Primărie și de ISU, dar nimeni nu le putea închide. Sistarea de activitate se rezolva rapid prin deschiderea unei noi firme și jocul continua la nesfârșit. Cârciumarii se tem acum cel mai mult de limitarea numărului de clienți. Acolo se făceau banii cei mai mulți, din supraaglomerarea localurilor. 

 

Efectul imediat va fi scumpirea băuturilor sau impunerea de taxă la intrare în fiecare local, pentru a compensa pierderea clienților. Nimeni nu își va mai asuma să depășească numărul de clienți pentru că riscă închiderea.

 

Ce spune Hotărârea de guvern 915 prin care ISU poate închide localurile pentru depășirea numărului de clienți.

 

Inspectorii de la ISU pot opri temporar funcționarea localurilor autorizate din punctul de vedere al securității la incendiu, cu aria desfășurată mai mare de 200 mp, având destinația de comerț, cultură sau turism, în situația depășirii cu mai mult de 10% a numărului de utilizatori pentru care s-a acordat autorizația, potrivit Hotărârii de Guvern aprobată marți de Executiv care a fost publicată în Monitorul Oficial.

 

HG 915/2015, publicată miercuri în Monitorul Oficial, stabilește criteriile pentru oprirea funcționării ori utilizării construcțiilor sau amenajărilor determinate de încălcarea gravă a cerinței de securitate la incendiu în ceea ce privește periclitarea vieții ocupanților și forțelor de intervenție, neasigurarea stabilității elementelor portante, respectiv a limitării propagării focului și fumului în interiorul edificiului și la vecinătăți.

 

Inspectorii ISU pot dispune, de asemenea, închiderea temporară a spațiilor menționate și în următoarele situații:

 

- depășirea numărului de niveluri supraterane față de valoarea de referință admisă pentru clădirile cu nivelul V de stabilitate la incendiu/gradul de rezistență la foc;

 

- neasigurarea numărului minim de căi pentru evacuare față de valoarea de referință;

 

- reducerea prin elemente de construcție, cu mai mult de 25% din valoarea de referință a înălțimii/lățimii căilor de evacuare, în condițiile în care deficiența nu poate fi înlăturată pe timpul controlului;

 

- neechiparea cu instalații de stingere a incendiilor ori de detectare, semnalizare și avertizare a incendiului, în concordanță cu valoarea de referință;

 

- neechiparea cu instalații/sisteme de desfumare ori instalații de iluminat de securitate pentru evacuare, în concordanță cu valoarea de referință;

 

- categorii de construcții sau amenajări la care nu au fost identificate data realizării documentației tehnice de autorizare a lucrărilor de construcții sau momentul punerii în funcțiune.

 

HG 915 prevede, totodată, că la solicitarea inspectoratelor pentru situații de urgență, autoritățile competente în emiterea autorizațiilor de construire sunt obligate să pună la dispoziție documentele care au stat la baza emiterii acestora, inclusiv datele și informațiile privind elementele de identificare a construcției, data și numărul autorizației, denumirea lucrărilor executate, precum și data realizării documentației tehnice de autorizare a construcțiilor.

 

Totodată, actul normativ stipulează că "oprirea funcționării ori utilizării construcțiilor sau amenajărilor se realizează până la obținerea autorizației de securitate la incendiu".

 

Potrivit hotărârii, prin excepție de la această prevedere "măsura complementară de oprire a funcționării ori utilizării construcțiilor sau amenajărilor se dispune pentru o perioadă de 60 de zile calendaristice de la data comunicării procesului-verbal de constatare și sancționare a contravențiilor".

 

Inspectorii de la ISU pot beneficia în cadrul controalelor, după caz, de sprijinul personalului desemnat din cadrul Poliției Române sau Jandarmeriei Române, scrie Agerpress.ro.

Comentarii Facebook