De ce nu sunt taximetre în Cluj-Napoca, la orele de vârf? Diesel Taxi: Avem 1000 de comenzi numai de la Pata Rât - VIDEO


Material de Horea Șoica

Taximetriștii nu vor să fie monitorizați cu GPS, așa cum s-a dorit prin noul regulament de taximetrie, care va intra în vigoare la 1 ianaurie 2020. Prin GPS ar fi urmat să se vadă unde și cât lucrează taximetriștii, dar și dacă aceștia își respectă programul de muncă de 8 ore pe zi.

Taximetriștii au încercat din răsputeri să blocheze implementarea monitorizării cu GPS, iar primarul Emil Boc a cedat presiunilor.

Vrem să știm dacă nu se lucrează 8 ore pe zi, pentru că deși avem 2.500 de taximetre apare criza de mașini la anumite ore. Consultanții au venit cu propunerea de a avea GPS, iar șoferii de taxi să fie monitorizați pentru a veni în serviciul cetățenilor, pentru că toți vedem că în anumite momente e criză de taximetre”, a spus primarul Emil Boc. 

Sunt taximetre lipsă în momentele când sunt solicitări foarte mari pentru că sunt foarte mulți taxiemtriști care nu utilizează aplicațiile sau dispeceratele de taxi. E o problemă foarte mare. Eu vă spun din raportul dispeceratului că, în perioada când e solicitarea foarte mare, din motive obiective, aglomerație, etc, foarte mulți din taximetriști își închid aplicațiile și lucrează, cum îi spunem noi, la ”clanța de la ușă”. Problema este că noi trebuie să venim cu regulamentul acesta, nu să-i obligăm, dar trebuie să își facă dovada activității. Mie nu mi se pare normal ca unii să ia cinci comenzi într-o lună, iar alții să ia 700 de comenzi într-o lună”, a spus reprezentantul unui dispecerat, la dezbaterea regulamentului de taximetrie care a avut loc sâmbătă, la Primăria Cluj-Napoca. ”Dacă punem GPS nu rezolvăm nimic. Noi trebuie să organizăm sistemul de transport. Dacă am 450 de mașini pe dispecerat și 400 lucrează dimineața, atunci după-masa și noaptea cu cine lucrez?”, a mai întrebat retoric acesta.

Referitor la timpul de lucru de 8 ore vă spun că este arbitrar. Hai să lucrăm conform legii, de luni până vineri, 8 ore. Sâmbătă și duminică cine mai lucrează? Noi lucrăm sâmbătă și duminică, lucrăm nopțile! Conform legii acest timp de muncă este plătit dublu, dar noi nu suntem plătiți dublu”, a spus o taximetristă. 

Avem probleme cu forța de muncă. Mulți ne amenință că pleacă. Noi nu putem asigura fără oameni cele 8 ore”, a mai spus cineva, pentru a argumenta lipsa mașinilor, în special la orele de vârf.

Reprezentantul Diesel Taxi a venit cu o altă versiune și a spus că ”lipsa taxiurilor se datorează și aglomerației și tarifului foarte mic, pentru că numai cine nu vrea nu merge cu taxiul în acest oraș. Noi avem lunar peste 1000 de comenzi din Pata Rât. Atâta timp cât Pata Râtul vine în Cluj-Napoca cu taxiul, atunci...”. 

S-a constatat în baza chestionarelor realizate că nu există un efectiv de mașini care să asigure un flux continuu și să nu stai la telefon 10 minute ca să aștepți o mașină sau pe aplicație și să nu vină, pentru că nu îi convine că mergi din Grigorescu în Grigorescu. Singura modalitate ca lucrurile să meargă mai bine a fost să existe GPS, iar Primăria să aibă control. Noi ne-am bătut de problema că nu putem contoriza cât se lucrează”, a spus reprezentantul Universității Tehnice, care a realizat regulamentul de taximetrie. 

În cele din urmă, primarul a fost de acord să nu impună montarea de GPS -uri pe taximetre și a anulat, spre satisfacția taximetriștilor, și punctul din regulament care impunea ca un anumit procent de taximetre să lucreze între anumite ore. ”O să reflectăm. Deocamdată adjudecăm că pentru viza din 2021 avem ca obligativitate Euro 5 și plata cu cardul”, a spus primarul Emil Boc. 

20191005_115433.jpg

Comentarii Facebook