De AICI ne ascultă SRI în Cluj? În Piaţa 1 Mai funcţionează un centru de ascultare vizibil pe Google Map - FOTO

 

Dacă pentru autorităţile române, locaţia unui centru al SRI de unde se realizează interceptarea sau localizarea convorbirilor telefonice, reprezintă secret de stat de importanţă deosebită, nu la fel stau lucrurile pentru oficialii Google.

 

Un clujean ne-a semnalat faptul că o scanare a Pieţei 1 Mai, din Cluj-Napoca, cu programul Google Map, indică faptul că în zonă este amplasat un centru de ”ascultare, urmărire şi interceptare telefon mobil”. Clădirea în care funcţionează acest centru mai ”găzduiește” o spălătorie auto, o piaţă agroalimentară şi mai multe magazine. ”Am fost până la faţa locului deoarece mi s-a părut un subiect deosebit de interesant. Numai că în această clădire nu mi se pare că funcţionează un astfel de centru”, spune clujeanul care ne-a semnalat acest fapt.

 

Cel mai probabil, acest centru de ”ascultare, urmărire şi interceptare telefon mobil”, se află în clădirea fostului Palat Administrativ de la fosta fabrică Clujana, în care, în prezent, funcţionează Brigada de Combatere a Crimei Organizate şi Antidrog Cluj (BCCOA) şi Serviciul de Operaţiuni Speciale din cadrul Ministerului de Interne. 

 

Dacă un astfel de centru de ascultare funcţionează în clădirea BCCOA este ilegal deoarece pe teritoriul României, doar Serviciul Român de Informaţii se ocupă cu ascultarea şi interceptarea telefoanelor, cu mandat de la judecător. 

 

Actualul ministru de Interne, Radu Stroe, declara în perioada în care era preşedintele Comisiei pentru Controlul Activităţii Serviciul Român de Informaţii că această instituţie a fost investită de Consiliul Superior de Apărare a Ţării ca ”unică autoritate competentă să intercepteze convorbiri telefonice pe teritoriul României”.

Comentarii Facebook