Curcubeu de foc deasupra Clujului! Ce este și cum apare acest fenomen extrem de rar - FOTO


Un superb si foarte rar curcubeu de foc a apărut deasupra Clujului, marți, 2 aprilie,  în jurul orei 18.00. Fenomenul a fost fotografiat de un clujean deasupra comunei Chinteni. 

A durat vreo 2 - 3 minute. Este un fenomen de extrem de spectaculos”, ne-a relatat clujeanul.

WhatsApp Image 2024-04-02 at 6.46.20 PM.jpegWhatsApp Image 2024-04-02 at 6.46.19 PM.jpeg

Foto: Curcubeul de foc de la Cluj, 2 aprilie 2024

Un astfel de curcubeu este extrem de rar, nefiind un curcubeu propriu-zis și nu are nimic de-a face cu focul. Mai corect, dar mai puțin spectaculos, acestea s-ar numi ”arcuri circumorizontale”. Un astfel de fenomen a fost surprins anul trecut în China.

ezgif-4-a3e18f9939.jpg

Foto: Fenomenul din 2023, din China. Lumina solara l-am făcut să fie mai intens

Arcurile circumorizontale apar atunci când cristalele de gheață din norii cirrostratus sau cirrus funcționează ca niște mici prisme plutitoare, care retractează lumina solară în spectrul de culori. Diferența dintre această refracție și cea a unui curcubeu constă în faptul că, în cazul curcubeului, lumina se refractă prin moleculele de apă și nu prin cristalele de gheață.

În ce condiții apare un curcubeu de foc

Fenomenul nu poate fi provocat artificial. Este nevoie de condiții macro-meteorologice perfecte pentru formarea unui ”curcubeu de foc”.

În primul rând, trebuie să existe nori cirrus sau cirrostratus. Apoi, soarele trebuie să fie foarte sus pe cer, la cel puțin 58 de grade deasupra orizontului. În cele din urmă, cristalele de gheață hexagonale din interiorul norilor trebuie să fie aliniate orizontal pentru a refracta lumina soarelui într-un mod colectiv similar.

Atunci când lumina intră printr-o față laterală verticală a unui astfel de cristal de gheață și iese prin cea inferioară, se refractă sau se îndoaie în același mod în care lumina trece printr-o prismă. Atunci când cristalele unui nor cirrus sunt aliniate exact cum trebuie, întreaga secțiune se luminează într-un spectru de culori, potrivit National Geographic.

Fenomenul este similar norilor irizați, numiți și „nori curcubeu” – uneori, și aceștia sunt numiți ”curcubeu de foc” – se formează în vârful norilor cumulus după furtuni. Aceștia apar după ce aerul este împins rapid în sus, ceea ce face ca acesta să se răcească și să se extindă. Se condensează picături de apă care pot acționa apoi ca niște prisme, formând un curcubeu deasupra norului cumulus.

Comentarii Facebook