Cum trebuie să circuli pe bicicletă în trafic. Vezi care sunt recomandările polițiștilor clujeniPoliția Română a efectuat, săptămâna trecută, controale de amploare în trafic, la nivel național, pentru a preveni accidentele cauzate de bicicliști, acțiune în urma căreia au fost amendate mii de persoane.

În acest context, IPJ Cluj a emis o serie de recomandări și prevederi legale privind mersul în trafic pe bicicletă.

Iată care sunt recomandările oamenilor legii:

-Nu circula cu bicicleta sub influența băuturilor alcoolice;

-Poartă cască de protecţie. Îți poate salva viața.

-Traversează strada doar pe lângă bicicletă, nu pe aceasta!

-Bicicletele care circulă pe drumurile publice trebuie să fie prevăzute cu dispozitiv de frânare eficace, cu un sistem adecvat, funcțional, de direcție și cu sistem de avertizare sonoră.

-De asemenea, bicicleta trebuie să fie echipată, pe timp de noapte sau când vizibilitatea este redusă, în față, cu lumină de culoare albă sau galbenă, iar în spate, cu lumină de culoare roșie și cu cel puțin un dispozitiv fluorescent-reflectorizant, vizibil, de aceeași culoare.

-Totodată, trebuie echipată cu elemente sau dispozitive fluorescent-reflectorizante, amplasate pe roți, care, în mișcare, formează un cerc continuu.

-Înainte de a pătrunde cu bicicleta pe arterele prioritare, redu viteza, asigură-te temeinic şi acordă prioritate de trecere celorlalți participanți la trafic.

-Înainte de a schimba direcţia de mers, mai ales spre stânga, asigură-te temeinic – din faţă şi din spate – că nu se apropie niciun autovehicul.

-La schimbarea direcţiei de mers, chiar dacă ai prioritate de trecere, asigură-te că ceilalţi participanţi la trafic au înţeles intenţia ta!

-Circulă cât mai aproape de marginea din dreapta a drumului, iar atunci când vă deplasați în grup, numai în coloană, câte unul.

-Circulând cu bicicleta, nu te agăța de vehicule aflate în mers.

-Pentru a putea conduce o bicicletă pe drumurile publice, trebuie să ai vârsta minimă de 14 ani, să cunoşti regulile de circulaţie și să fii echipat corespunzător;

-Copilul în vârstă de până la 7 ani poate fi transportat pe bicicletă de un adult, numai dacă vehiculul este prevăzut din construcție cu un suport special sau dacă are montat un dispozitiv omologat.Comentarii Facebook