Cum îl ajută Curtea de Apel Cluj pe chestorul Ioan Păcurar, în procesul privind confiscarea averii. I-a ascuns dosarul!

 

Judecătorii de la Curtea de Apel Cluj au făcut tot ce au putut de mult pentru a ascunde opiniei publice faptul că pe rolul acestei instanţe de judecată există un dosar în care Agenţia Naţională de Integritate solicită confiscarea sumei de 197.000 de euro din averea şefului Poliţiei Cluj, chestorul Ioan Păcurar. 

 

Deşi peste tot în mass media se vehiculează informaţia că Păcurar are un proces în care i se solicită confiscarea averii, o simplă căutare pe portalul instanţelor de judecată arată că şeful IPJ Cluj nu este cercetat în niciun astfel de dosar.

 

Deşi au obligaţia legală de a înregistra în programul informatic de evidenţă a dosarelor ECRIS, toate dosarele, indiferent dacă acestea conţin sau nu date secrete sau confidenţiale, dosarul lui Păcurar de la Curtea de Apel Cluj este de negăsit în ECRIS şi nici pe portalul de internet al instanţelor de judecată administrat de Ministerul Justiţiei. 

 

Oficial, dosarul a primit numărul 615-33-2013, dar acesta nu poate fi accesat nici de pe just.ro şi nici de pe adresa de internet a Curţii de Apel Cluj. Deşi, oficial acest dosar există şi se află la al treilea termen de judecată, mesajul pe care îl primeşti accesând cele două adrese este următorul: ”nu am găsit niciun rezultat pentriu dosarul numărul 615-33-2013”.

 

Magistratul Claudia Ilieş, purtătorul de cuvânt al Curții de Apel Cluj, a precizat că grefierul şef a bifat, la momentul înregistrării dosarului, opţiunea confidenţial. ”Acest dosar conţine şi acte nepublice, adică actele Comisiei pentru Controlul Averilor, şi probabil din acest motiv a fost trecut la confidenţial”, a spus magistratul.

 

Ca o paralelă, dosarul lui Omar Haysam care conţine opt volume, din care şapte clasificate ”strict secret”, care s-a judecat la Curtea de Apel Oradea a fost înregistrat şi în Ecris şi pe portralul instanţelor din România.

 

Revenind la problemele de integritate ale chestorului Păcurar trebuie să amintim faptul că în cursul anului 2012, Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a decis că şeful IPJ Cluj nu poate să justifice suma de 197.000 de euro. Cu alte cuvinte, în perioada verificată, de zece ani, Păcurar a cheltuit mai mult cu 197.000 de euro decât banii pe care i-a încasat sub formă se salariu. 

 

ANI a decis să sesizeze Comisia pentru Controlul Averilor din cadrul Curţii de Apel Cluj, care, la rândul ei a decis să sesizeze Secţie de Contencios Administrativ din cadrul acestei instanţe pentru confiscarea propriu zisă a acestei sume.

 

Șeful Poliției Cluj, Ioan Păcurar, iese la PENSIE la 53 de ani

-------------------------

UPDATE

 

Dosarul a fost înregistrat la Curtea de Apel Cluj la data de 8 mai 2013 ca urmare a sesizării formulate de Comisia de Cercetare a Averilor de pe lângă această instanţă. A fost introdus în sistemul ECRIS şi repartizat aleatoriu, primul de termen de judecată fiind stabilit pentru data de 27.05.2013.

 

Dosarul a fost luat în discuţie în şedinţă publică, aflându-se pe lista de şedinţă afişată la sala de judecată.

 

Totodată dosarul a fost pus la dispoziţia presei pentru studiu conform Ghidului Privind Relaţia Dintre Sistemul Judiciar din România şi Mass-Media cu excepţia actelor şi lucrărilor Comisiei de cercetare a averilor, care, potrivit art. 10 ^ 2 din Legea 115/1996, nu sunt publice.

 

Motivul pentru care dosarul nu a putut fi vizualizat pe portalul instanţelor de judecată a fost acela că, în momentul înregistrării, din eroare a fost menţinută funcţia „confidenţial” existentă în cazul dosarului component aflat înaintea Comisiei de cercetare a averilor, ale cărei acte şi lucrări nu sunt publice, aşa cum este prevăzut în dispoziţiile art. 10 ^ 2 din Legea 115/1996

 

În prezent situaţia a fost remediată, dosarul nr. 615/33/2013 putând fi vizualizat pe http://portal.just.ro/ şi www.curteadeapelcluj.ro,‎ luându-se măsuri de confidenţialitate doar pentru dosarul component al Comisiei de Cercetare a averilor.

 

 

În consecinţă, având în vedere caracterul public al şedinţei de judecată în care s-a analizat dosarul nr. 615/33/2013 şi faptul că, imediat după primul termen, dosarul a fost pus la dispoziţia presei, fiind studiat la data de 3.06.2013, iar în prezent acesta este accesibil conform celor arătate, dreptul la informare al publicului este respectat, neexistând vreo intenţie de favorizare a vreuneia dintre părţi”, a precizat purtătorul de cuvânt al Curții de Apel Cluj, Claudia Ilieş.

Comentarii Facebook