Cum a fost înșelat un clujean de polițistul Briciu de la Primăria Cluj-Napoca? Avea un complice și poza în om cu RELAȚII

 

Un clujean a fost dus de nas și pus să plătească mii de euro cu promisiunea că va primi o locuință socială de la Primăria Cluj-Napoca. Schema a fost pusă la punct de un samsar de apartamente, care lucra cu un polițist local.

 

În 25 noiembrie 2013, Marius Pascu a depus la DGA Cluj o plângere împotriva lui Vasile Mocan și Sorin Briciu, pentru comiterea infracțiunilor de trafic de influență. Sorin Briciu este angajat al Poliției Locale Cluj-Napoca.

 

Pascu susține că, în primăvara anului 2012, în luna aprilie și ulterior, Vasile Mocan și Sorin Briciu i-au pretins plata unor sume de bani, cu promisiunea că, prin intermediul relațiilor pe care le au în cadrul Primăriei Cluj-Napoca, pot determina obținerea unor soluții favorabile în cazul cererii sale de obținere a unei locuințe cu chirie alocate de această instituție. În asumarea unor astfel de obligații, Sorin Briciu s-a prelevat de faptul că lucrează în cadrul Poliției Cluj-Napoca, fiindu-i prezentat cumpărătorului de influență de către Vasile Mocan, drept inspector la compartimentul ce gestionează repartizarea locuințelor din Primăria Cluj-Napoca”, se arată în referatul de trimitere în judecată încheiat de DGA Cluj.

 

Anchetatorii au cercetat reclamația clujeanului și au constatat că aceasta se susține, ”în sensul pretinderii unor sume în euro în schimbul traficării de influenței pretinse a putea fi exercitată asupra unor persoane cu competențe la nivelul solicitărilor și intențiilor exprimate de denunțător, de obținere a unei locuințe cu chirie, cu posibilitatea ulterioară a cumpărării, în concret prin prisma mediului în care își desfășoară activitatea sau cu care au tangență cei doi - Primăria Cluj-Napoca”, mai notează procurorii DGA. 

 

Problemele lui Marius Pascu au început în 2009, când a vrut să își vândă apartamentul cu 2 camere, din Plopilor, cu 50.000 de euro. Nu a reușit să facă acest lucru, iar în 2012, prețul a scăzut. La un moment dat, Vasile Mocanu s-a prezentat cu un cumpărător, iar în urma negocierilor s-a ajuns la un preț de 18.000 de euro, dar cumpărătorul voia să ofere numai 17.000. 

 

Pe parcursul discuțiilor telefonice purtate cu Pascu Marius, inculpatul Mocanu Vasile i-a spus acestuia că, în schimbul sumei de 500 de euro, prin relațiile pe care le are în Primăria Cluj-Napoca, le poate rezolva alocarea unei locuințe cu chirie de către această instituție. Ei au fost de acord în principiu și așa se face că, la scurt timp, a venit la locuință și le-a propus să vândă locuința cumpărătorului cu care s-a prezentat el, un anume Nelu, pentru 15.000 de euro, cu banii jos, preț justificat de el prin aceea că erau tăiate utilitățile și nici nu erau finisaje iar el, Mocan Vasile, în schimbul sumei de 1.000 de euro, tot prin relațiile pe care le are în Primăria Cluj-Napoca, le poate rezolva acea locuință cu chirie, cu condiția ca ei să se mute deja a doua zi, pentru că el găsise deja o locație. 

 

Întrebată fiind cum se justifică majorarea sumei la 1.000 de euro (n.red. de la 500 de euro), răspunsul martorei (concubina lui Marius Pascu) a fost că majorarea sumei era justificată din perspectiva inculpatului prin aceea că, fiind într-o situație delicată, fără utilități și fără venituri, au solicitat urgentarea. 

 

Susținerea sa este confirmată de declarația concubinului Pascu Marius care, la întrebarea privind destinația sumei de 2.000 de euro, a răspuns că suma respectivă mergea la cel din comisia care aproba dosarul privind locuința cu chirie de care ei erau interesați. Mai exact Mocan Vasile i-ar fi spus ”te costă 2.000 de euro și se rezolvă actele pe casă în comisia unde este cumnatul lui Briciu”. 

 

Cu câteva zile înainte de a se da banii a notar, Moca Vasile l-a dus pe Pascu Marius la locuința din Cluj-Napoca, Bulevardul 21 Decembrie nr. 72 și i-a arătat locuința în care erau prezenți Megyesi Gheorghe și soția sa. La întoarcere la domiciliu, Pascu Marius i-a spus concubinei Pop Rodica Adriana că suprafața e mare și că acestuia îi trebuie 6.000 de euro să plece și să îi lase locuința pentru ca ulterior Mocan Vasile să le rezolve o locuință cu chirie din Primărie pe numele ei”, conform documentului citat.

 

În 9 aprilie 2012 s-a vândut locuința cu 15.000 de euro, din care 1.000 euro au fost păstrați pentru Mocan Vasile, iar în aceeași zi Pascu i-a plătit lui Megyesi Gheorghe cei 6.000 de euro ceruți. Tot atunci, Pascu s-a interesat dacă sunt probleme cu utilitățile și a fost informat că totul e în regulă, lucru neadevărat pentru că ulterior a fost tăiat gazul pentru restanțe de 6.000 de lei. 

 

În 10 aprilie, cei doi s-au mutat în locuință, iar Mocanu Vasile le-a mai cerut 1.000 de euro pentru a rezolva cererea de alocare a unei locuințe cu chirie. Banii urmau să meargă la persoana care va rezolva alocarea locuinței. ”Ulterior i-a făcut cunoștință cu acea persoană într-o cofetărie de pe B-dul Eroilor, i l-a indicat drept persoana din Primărie care îi va rezolva problema, este vorba despre Briciu Sorin. Prezentarea a fost făcută de față cu el, Briciu Sorin, fiind îmbrăcat elegant, asemeni unui funcționat public astfel că i-a inspirat încredere”, mai spus anchetatorii.

 

În 2013, Marius Pascu a fost informat că dosarul i-a fost aprobat, dar pentru o altă locuință pe strada Moților. Atunci și-a dat seama că a fost înșelat.

 

După demararea cercetărilor de către DGA, Sorin Briciu a restituit suma de 500 de euro, spunând că numai atât a primit de la Vasile Mocanu. Ultimul a restituit și el suma de 500 de euro, în mai multe tranșe. 

 

Audiat Briciu a declarat că nu a primit vreo sumă de bani de la Pascu Marius sau de la familia acestuia: ”Nu. Nu am primit niciun fel de bani și prin urmare nu s-a pus problema de restituire. Nici nu am pretins nicio sumă de bani cu niciun titlu”.  

 

La rândul lui, Vasile Mocanu a spus că nu a primit bani de la Marius Pascu. ”Am primit de la domnul Oros suma de 1.000 de euro pentru că i-am intermediat tranzacția, deci pentru că l-am pus în legătură cu Pascu”, a spus Mocan. 

 

Interceptare:

 

Pascu Marius: Aia zic ... măi cumatul tău e în comisie...?

Briciu Sorin: Băi eu ți-am spus clar, eu nu am zis din prima, am profitat de ani de zile ... n-am vrut ...

Pascu Marius: Dar el mi-o zis, el mi-o zis așa: măi numai eu am vrut să zic ultima dată, până acum, că ... cumnatul tău îi șoferul lui Boc.

Briciu Sorin: Bine măi...

Pascu Marius: Dar de ce te-o băgat la înaintare? ... M-o mințit și cu casa și cu contractul? 

Briciu Sorin: Da. Nu știu ce o luat el de la tine. Eu nici pe ăla care o stat acolo nu l-am văzut în viața mea.

Pascu Marius: Pe Megyes?

Briciu Sorin: Eu nu-l cunosc. Eu nu l-am văzut în viața mea. 

Pascu Marius: Pe ungur.

Briciu Sorin: Eu nu am fost la fața locului...

Pascu Marius: Da, dar el (Vasile Mocan) o mai luat din ăia 6.000 de euro ce...?

Briciu Sorin: Nu știu, eu nu cunosc.

 

Cauza a fost disjunsă, iar Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca face cercetări pentru infracțiunea de înșelăciune, în privința celor 6.000 de euro plătiți de Marius Pascu pentru a intra în locuința de pe Bulevardul 21 Decembrie.

 

Conform procurorilor, Vasile Mocanu nu are niciun loc de muncă, iar Sorin Briciu lucrează la Serviciul de Pază, Direcția Poliția Locală - Primăria Cluj-Napoca.

 

Pe Briciu, Judecătoria Cluj-Napoca l-a condamnat, în 2010, la plata unei amenzi penale de 5.000 de lei pentru însușirea unui bun găsit.

 

Procesul în care cei doi sunt judecați pentru trafic de incluență a început la Tribunalul Cluj.

Comentarii Facebook