Copilul căruia i-a fost extirpată la Cluj o tumoră uriașă de pe față a fost externat. Prof. Teofil Lung: Andrei a scăpat de moarte

 

Andrei Dima, copilul de cinci ani operat la Cluj, în premiera mondială, de profesorul Teofil Lung, a fost externat. El se simte bine, dar va mai trebuie să mai sufere o intervenție de reconstrucție facială. 

 

Andrei Dima este un copil care este normal, a trecut examenul teribil al supravieţuirii, şi este în revenire de formă. Plaga este acoperită, are piele, iar ochiul stâng funcţionează. În viitor va reveni peste o lună la control, şi lunar va veni timp de un an, apoi la trei luni, până se împlinesc cinci ani de la intervenţia chirurgicală. El a trecut acest examen şi de acum înainte va avea o viaţă normală. Copilul vorbeşte, poate să mănânce, de preferat alimente naturale pentru refacerea organismului. Începe să îi crească părul, care i-a căzut în urma chimioterapiei. Operaţia de reconstrucţie facială va avea loc în funcţie de refacerea organismului şi poate fi efectuată peste minimum un an. Acest organism se renaşte acum şi are nevoie de timp. Fără să spunem lucruri mari, Andrei a scăpat de moarte, acesta era mersul înainte al bolii”, a spus șeful Clinicii de Chirurgie Orală şi Maxilo-Facială Cluj-Napoca, profesorul Teofil Lung.

 

Mama copilului le-a mulțumit medicilor pentru minunea făcută. ”Andrei s-a născut a doua oară. Este aşteptat acasă de toţi apropiaţii, îi e dor de toţi. Va fi o sărbătoare. Suntem mulţumiţi de evoluţia lui, este un copil normal care se joacă, se plimbă şi cere dulciuri. Îi mulţumim lui Dumnezeu şi d-lui doctor Lung care l-a salvat. Va merge şi la grădiniţă”, a spus Cristina Dima.

 

În momentul operației, în 19 septembrie, profesorul Teofil Lung declara că acest caz este unic. Tumora de 700 de grame i-a acoperit jumătate din față copilului și s-a extins spre plămâni și creier. ”La plămâni este coborâtă tumora până la domul pleural. Sunt prinși și ganglionii. Toată baza craniului, toate oasele de la baza craniului, sunt erodate și tumora pătrunde în cutia craniană. Pătrunde în orbită, în maxilarul superior, în mandibulă. Aici în fosa temporală. Vine în cavitatea bucală, în așa fel încât copilul nu își mai poate deschide gura. Este mare de tot. Coboară până în zona cervicală, în zona gâtului. Va rămâne fără ochi. Copilul ăsta rămâne fără ochiul stâng, fără maxilar, fără mandibulă și arcadă”, a explicat profesorul Teofil Lung, șeful Clinicii de Chirugie Maxilo-Facială Cluj.  

 

Chirurgul clujean este singurul din România care s-a încumetat să facă această operație deosebit de dificilă. Andrei Dima a fost diagnosticat cu această cumplită maladie în urmă cu un an și patru luni. Părinții l-au dus la Institutul Fundeni din București, unde a făcut chimio-terapie, dar fără niciun efect pozitiv. ”Tumora a început să crească alarmant și s-a extins foarte mult”, a spus atunci mama băiețeului. 

 

Operația din 19 septembrie a durat 4 ore.

Comentarii Facebook