Miercuri 24 Aprilie

Copiii care vând jucării în Piața Mihai Viteazu au nevoie de AJUTOR! Poliția Cluj ne-a transmis să sesizăm DIICOT -ul - VIDEO

 

Cei doi frați, Sebastian și Camelia, care vând jucării în Piața Mihai Viteazu, sunt victimele mamei și a mătușii lor, care îi exploatează. Femeile se plâng că nu au un loc de muncă și trebuie să îi pună la muncă pe cei doi copii.

 

Dacă nu ne dă nimeni loc de muncă ce să facem. Nu îi trimitem noi să vândă jucării. Ei vor! Nu știu dacă au făcut bani. Eu sunt mătușa lor. Mama lor mai are un copil mic. Nu ea îi trimite să vină să vândă jucării. Ei vor să vină”, a spus mătușa copiilor.

 

Mama celor doi copii nu îi însoțește la standul improvizat din Piața Mihai Viteazu, deși locuiește în apropiere. Uneori merge cu ei mătușa lor, care adună banii strânși, dar, de cele mai multe ori, Sebastian și Camelia merg singuri în Piață.

 

Să mă lăsați în pace. Mă deranjează că veniți pe p... mea și nu mă lăsați în pace. V-am chemat cumva? Mă lăsați în pace!”, a spus, iritată, Cosmina Ajtai, mama celor doi copiii care vând jucării în Piața Mihai Viteazu.

 

Directoarea Școlii Ajutătoare de pe strada Moților, Vasilica Cismaşiu, unde învață cei doi copii, spune că în ultimele zile nu au venit la școală. ”Acești copii sunt înscriși la noi la școală. În urma orientării școlare obținute din anul acesta, băiețelul este în clasa pregătitoare. Frecventează amândoi școala. Săptămâna aceasta au venit și nu au venit, dar în rest nu au înregistrat absențe, numai dacă au fost bolnavi. Mama, în schimb, nici la solicitarea noastră nu vine la școală. Băiețelul merge singur acasă, deși este mic și noi am considerat că trebuie însoțit de un adult. Îl însoțește de câteva ori pe semestru mătușa. 

 

Fetița este în clasa a treia. Este într-o altă structură. Nu creează probleme. Fiind mai mare se descurcă și cu mijloacele de transport în comun, dar, tot așa, merge singură la școală”, a spus Vasilica Cismaşiu, directoarea școlii. 

 

Ea a spus că mama celor doi, Cosmina Ajtai, îi trimite la școală singur chiar dacă băiețelul, Sebastian, are numai 6 ani. Acesta a fost trimis singur încă din prima zi de școală. ”De la școală am mers acasă, fiind nevoiți să ducem copilul acasă în primele zile de școală, fiind ora 17.00 și nu a venit nimeni după copil. Am luat decizia ca profesorul educator de la clasă să ducă băiețelul cu taxiul acasă. Situația, din câte și-a dat seama colega noastră, este precară. Mama a reacționat destul de nepotrivit când a aflat că a mers cineva de la școală acasă”, a mai spus Vasilica Cismaşiu.

 

Directoarea Școlii Ajutătoare a mai explicat că niciodată nu s-au cerut bani pentru participarea la excursiile organizate de școală. Când au fost filmați, joi, 4 aprilie, de un reporter Știri de Cluj, cei doi frați au spus că își vând jucăriile pentru a merge într-o excursie cu școala

 

Nu s-au cerut niciodată bani pentru excursii. La cele pe care le organizăm, încercăm să le organizăm din sponsorizări sau din donații. Săptămâna aceasta nu am organizat nicio excursie, având în vederea și vremea care este. Nu văd de ce ar trebui să ceară bani. Nu se cer bani pentru excursii. Și masa și transportule sunt asigurate de către stat. Nu plătesc nimic în școala noastră”, a mai subliniat Vasilica Cismaşiu.

 

Reprezentanții Direcției de Protecție a Copilului Cluj au anunțat că vor face o anchetă numai în cursul zilei de luni, iar Poliția, sesizată de Știri de Cluj, ne-a transmis să sesizăm procurorii DIICOT.

 

Cei care doresc să îi sprijine pe Sebastian și pe Camelia au posibilitatea să doneze în contul Asociației pentru Solidaritate și Empatie ”Claudia Safta” RO45BTRL01301205F94787XX cu specificația pentru Sebastian si Camelia.

 

Vă vom ține la curent cu sumele adunate și cu modul în care au fost cheltuiți banii. 

Comentarii Facebook