Consumul de droguri, problema cea mai răspândită printre tinerii din România



Una din marile probleme cu care se confruntă tinerii în ziua de azi este policonsumul de droguri, reprezentat de combinaţiile de heroină sau marijuana cu etnobotanice, care este tot mai răspândit printre adolescenți și cauzează tulburări foarte grave.

Potrivit Dr. Cristina Huță, managerul Centrului de Evaluare şi Tratament al Toxicodependenţelor pentru Tineri "Sf. Stelian", vârsta celor care practică policonsumul a coborât spre 14 ani.

"În centrul nostru sunt internaţi, anual, peste 1.200 de bolnavi, în primele opt luni ale lui 2012 fiind 995 de cazuri. Din 2011, cazurile au devenit tot mai grave, pentru că a apărut policonsumul. Dacă, prin 2008-2009, numărul consumatorilor de heroină a fost foarte mare şi, practic, veneau numai cei care care consumau acest produs, în ultimii ani vin cei cu policonsum, adică droguri şi etnobotanice. Ca urmare a acestor combinaţii, au apărut şi manifestările psihice foarte grave. Aceste substanţe dau nişte manifestări psihice asemănătoare schizofreniei, agitaţie psihiomotorie, autoagresivitate şi agresivitate crescută faţă de cei din jur, halucinaţii auditive şi vizuale cu stări de paranoia, anxietate foarte mare", a declarat dr. Cristina Hudiţă, conform Mediafax.

Potrivit medicului, o particularitate a consumului în 2012 o constituie preferinţa tinerilor pentru marijuana.

În 2012, pe lângă etnobotanice, heroină şi alcool, s-a adăugat, în cantitate mare, marijuana. Acest drog nu produce manifestări agresive, dar vulnerabilitatea este diferită. Majoritatea consumatorilor provin din familii dezmembrate. Sunt tineri, din ce în ce mai tineri. Sunt adolescenţi, au 14, 15, 16 ani. Este o mare provocare pentru sistemul de asistenţă medicală, mai ales în Bucureşti. Se poartă prozelitismul. Din păcate, pe lângă droguri, au acces liber la Tusin, Diazepam, Codeină, Barbiturice. La început, le iau din teribilism. Sunt lipsiţi de maturitate şi nesupravegheaţi de familie. Părinţii află ultimii că ai lor copii sunt consumatori de droguri", a mai spus medicul.

Directorul centrului a precizat că tinerii consumatori ale acestor substanțe sunt expuși, pe lângă problemele psihice, și la o serie de probleme somatice asociate consumului de droguri, tulburări cardiovasculare, tulburări infecţioase şi boli de acelaşi fel.






Sursa: Mediafax

Comentarii Facebook