Conferențiarul UBB Cluj, Ciprian Mihali, spune că va urma oligarhia universitară. Rectorii vor putea deține puterea pe viață


Conferențiarul UBB Cluj, Ciprian Mihali, susține că dezbaterea proiectului legii învățământului superior, organizată de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, este o încercare de a transforma ”frauda în faptă bună și legală și să aducă la putere o oligarhie care se înstăpânește pe viață pe resursele școlii românești”.

Practic una dintre modificări elimină numărul de mandate pentru funcția de rector, practic putând avea o ”dictatură” în fruntea marilor universități din România. 

Durata mandatului de rector este de 5 ani. O persoană nu poate ocupa funcția de rector la aceeași instituție de învățământ superior pentru un număr nelimitat de mandate. Numărul mandatelor este stabilit în Carta universitară”, se prevede în modificare, fără a spune ce însemană ”număr nelimitat”. Dar anterior, Legea educației Miclea-Funeriu din 2011 limita la 2 numărul de mandate de rector, iar lungimea mandatului este și astăzi de 4 ani.

Conferențiarul clujean Ciprian Mihali crede că va urma oligarhia universitară.

La marea „dezbatere” organizată de ministrul Sorin Cîmpeanu pe proiectul legii învățământului superior, care are loc azi online, participă cel mult 30 de persoane, cu tot cu organizatori.

Nu, nu este dezinteres din partea comunității academice, este dezgust. Este răspunsul acestei comunități la disprețul ministrului și al echipei sale față de universitate, față de integritate, față de democrație. Oamenii simt înșelătoria, iar aceste proiecte de legi sunt o înșelătorie, și pe fond și pe formă.

Maratonul Educației, pe care îl organizăm în aceste două zile, a adunat sute de participanți și mii de urmăritori, care vorbesc liber și cât doresc. Nu poți mima democrația și respectul la nesfârșit, iar oamenii nu se lasă prostiți de niște simulacre de consultări care au un dublu scop: să transforme frauda în faptă bună și legală și să aducă la putere o oligarhie care se înstăpânește pe viață pe resursele școlii românești.

Cum spune atât de bine Mihai Maci, singurul lucru bun pe care îl aduc aceste proiecte sinistre este că pun pentru o clipă educația în dezbaterea publică. Același Mihai Maci spune că impostura e posibilă atunci când membrii unei comunități se ignoră între ei.

E nevoie mai mult ca oricând de solidaritate între membrii lumii educației din România, profesori, studenți, elevi, pentru a rezista imposturii și a oferi acestei țări o șansă de demnitate”, a transmis Mihali.

În plus, o altă modificare prevede că profesorii universitari ar putea continua să predea și după vârsta de 65 de ani. 

Într-un comunicat de presă din 1 august, reprezentanţii Ministerului Educaţiei au luat act de propunerea Consorţiului Universitaria de modificare a proiectului de Lege a învăţământului superior în ceea ce priveşte procedura pentru prelungirea statutului de titular al cadrelor didactice peste vârsta de pensionare: S-a propus aplicarea principiului autonomiei universitare în procesul de aprobare a prelungirii statutului de titular pentru personalul din învăţământul superior după vârsta legală de pensionare.

Astfel, universităţile, la propunerea departamentelor şi facultăţilor, cu avizul conform al consiliilor de administraţie, prin senatele universitare vor decide privind criteriile de performanţă pentru prelungirea statutului de titular al cadrelor didactice peste vârsta de pensionare, adică peste vârsta de 65 de ani. (Art 218, alineatul 3)”, precizează comunicatul.

Reformularea art. 218 alin. (3) în spiritul prevederilor actuale ale Legii 1/2011: Art. 218 ....(3) Senatul universitar din instituţiile de învăţământ superior de stat, particulare şi confesionale, la propunerea departamentelor şi facultăţilor, cu avizul conform al CA, în baza criteriilor de performanţă profesională şi a situaţiei financiare, poate decide continuarea activităţii unui cadru didactic sau de cercetare după împlinirea vârstei de pensionare.

În această situaţie, instituţia de învăţământ superior încheie, anual, cu personalul căruia i s–a aprobat menţinerea calităţii de titular peste vârsta de 65 de ani, un contract individual de muncă pe durată determinată. Cadrele didactice pensionate, care nu au calitatea de titular, pot fi plătite şi în regim de plată cu ora. (4) Cadrele didactice deja pensionate se pot reîncadra în învăţământul universitar în poziţii de cercetare prin concurs”, se arată în comunicat.

Comentarii Facebook