Condamnare în Jaful de la Banca Transilvania Cluj. După 6 ani au fost condamnați

 

Dan Andrei Hosu și Bogdan Baciu au fost condamnați de la Înalta Curte de Justiție, definitiv, în dosarul jafului de la Banca Transilvania, după 6 ani de procese. 

Cei doi au fost condamnați fiecare la 3 ani de închisoare cu executare.

Dan Andrei Hosu și Bogdan Baciu sunt considerați vinovați de jaful de la filiala Băncii Transilvania, de pe strada Izlazului, din cartierul Mănăştur. Atunci, doi tineri mascați au furat în 60 de secunde suma de 70.000 de euro și au dispărut. 

Inițial, Hosu a fost condamnat singur la 17 ani de închisoare, iar Bogdan Baciu a fost considerat nevinovat. Pedeapsa a fost modificată, fiecare fiind condamnat la câte 10 ani, iar acum judecătorii au dat sentința finală. 

Admite recursurile declarate de inculpaţii Hosu Andrei Dan şi Baciu Bogdan împotriva deciziei penale nr.128/A din 14 iunie 2013 a Curţii de Apel Cluj – Secţia Penală şi de Minori. Casează, în parte, atât decizia recurată cât şi sentinţa penală nr.104 din data de 13 martie 2012 a Tribunalului Cluj, numai în ceea ce priveşte aplicarea legii penale mai favorabile şi rejudecând în aceste limite:

Schimbă încadrarea juridică dată faptelor cu privire la ambii inculpaţi din infracţiunea prevăzută de art.211 alin.1, alin.2 lit.a), c), alin.21 lit.a), b) şi alin.3 Cod penal anterior cu aplicarea art.74 alin.1 lit.a) raportat la art.76 lit.a) Cod penal anterior în infracțiunea prevăzută de art.233, art.234 alin.1 lit.a) şi c) Cod penal cu aplicarea art.5 Cod penal, texte de lege în baza cărora condamnă pe inculpaţii Hosu Andrei Dan şi Baciu Bogdan la câte o pedeapsă de 3 ani închisoare ?i pedeapsa complementară de câte 2 ani a interzicerii drepturilor prev. de art.66 alin.1 lit.a), b) ?i g) Cod penal.

Deduce din cuantumul pedepselor aplicate fiecărui inculpat durata reţinerii şi arestului preventiv, începând cu data de 19.01.2010 şi până la data de 05.05.2011.

Menţine restul dispoziţiilor ambelor hotărâri, care nu contravin prezentei decizii. Cheltuielile judiciare ocazionate cu soluţionarea recursurilor declarate de inculpaţi, rămân în sarcina statului, iar sumele de câte 100 lei reprezentând onorariul par?ial al apărătorilor desemna?i din oficiu, până la prezentarea apărătorilor aleşi, se suportă din fondul Ministerului Justiţiei”, se arată în minuta Înalte Curți.

Un judecător a făcut opinie separată.

Comentarii Facebook