Vineri 3 Februarie

Comunitatea Declic, ONG din Cluj, acuză UDMR că manipulează publicul în legătură cu protecția parcurilor naționale ale României


Comunitatea Declic acuză grupurile parlamentare UDMR de „manipulare”, după ce Uniunea i-a luat apărarea ministrului Mediului, Tánczos Barna, și a arătat într-un comunicat de presă că datorită acestuia „au fost demarate procedurile de extindere a ariilor strict protejate”, notează G4media.

Declic susține într-un comunicat că, în realitate, în parcurile naționale continuă tăierea de lemn, mai ales de către statul român, prin Regia Autonomă Romsilva.

Proiectul de extindere a ariilor strict protejate, pe care îl invocă UDMR, a adus zero urmări privind protecția parcurilor naționale. Ministrul Mediului a lansat doar un proiect pilot, pentru un singur parc, Domogled. Dar nici măcar aici nu a extins suprafața protejată. Dacă voia cu adevărat să protejeze parcurile naționale, atunci ministrul Mediului ar fi interzis imediat tăierile măcar în cele 12 parcuri care aparțin Romsilva, deci statului român”, arată Declic într-un comunicat.

„În ultimii 3 ani, doar Romsilva a tăiat din parcurile naționale 700.000 de metri cubi de lemn”

ONG-ul susține că, potrivit datelor făcute publice de Romsilva, doar această instituție de stat a exploatat aproape 700.000 de metri cubi de lemn din parcurile naționale, în ultimii trei ani, a declarat Antoniu Bumb, coordonatorul campaniei Declic. Cei 700 de mii de metri cubi tăiați reprezintă echivalentul unei păduri cu suprafața de 2000 de hectare. De asemenea, conform unui calcul făcut de jurnalistul de investigații, Andrei Ciurcanu, doar în Semenic a fost extras lemn cât să intre în 3.250 de vagoane. Adică o garnitură de tren lungă de la București până la Ploiești.

Domnule ministru, sper că citiți și dumneavoastră aceste rânduri. Nu sunteți o victimă, sunteți un agresor. Un agresor al pădurilor din parcurile naționale. De aceea, trebuie să plecați acum de la Ministerul Mediului. A devenit evident că sunteți un om politic toxic pentru păduri”, i-a transmis activistul Antoniu Bumb ministrului.

Comentarii Facebook