CNMT -ul condus de Laszlo Tokes vrea sa opreasca constructia noului sediul al Inspectoratui Scolar Cluj VIDEO


Consiliul National al Maghiarilor din Transilvania (CNMT), al carui presedinte este Laszlo Tokes, va incerca sa blocheze in instanta continuarea lucrarilor de construire a sediului Inspectoratului Scolar Cluj, de pe strada Arges.

Presedintele regional al CNMT pe Transilvania, Gergely Balasz, a declarat, miercuri, ca imobilul este ridicat in spatele Bisericii Reformate de pe 21 Decembrie 1989, unde a fost un teren de hadbal, iar pe timpul iernii se mai amenaja si un patinoar.

"Acolo se construieste o cladire imens de mare, de catre Inspectoratul Scolar Judetean. Acest proiect a fost respins in trei randuri de catre Comisia Zonala a Monumentelor Istorice, dupa care Inspectoratul s-a dus la Bucuresti si acolo acest proiect a fost aprobat. Din pacate aceasta cladire strica tot peisajul din zona. Se va ridica aceasta cladire pe un teren de sport, unde se pare ca nu ar avea dreptul sa cladeasca pe un procent atat de mare de teren. Acum ne consultam cu specialistii sa vedem ce putem face din punct de vedere juridic pentru a opri aceste miscari", a declarat Gergely Balasz.

Reprezentantii CNMT au mai precizat ca sapaturile care s-au facut in zona nu au fost supravegheate de arheologi si multe vestigii ar fi fost distruse. "Au fost incepute aceste lucrari fara sa fie supraveghere arheologica pe aceasta zona. Stim foarte bine ca aceasta zona este foarte interesanta din punct de vedere arheologic. Se afla la periferia orasului roman Napoca, se afla pe periferia orasului medieval Cluj. Stiam foarte bine ca exista o biserica inainte de a doilea jumatate a secolului 19 chiar pe acest teren. Nu au cerut cei care erau implicati in aceste lucrari supravegherea arheologica si au fost distruse jumatate din cele trei situri. Saptamana trecuta am cerut sa oprim aceste lucrari si in aceste zile vor incepe sapaturile arheologice. Astfel, vom avea la dispozitie intre o luna si trei luni pentru a opri definitiv aceste lucrari in instanta", a mai spus Gergely Balasz.

In 26 iulie, in timpul sapaturilor de pe strada Arges, muncitorii au dat peste un zid roman si mai multe obiecte de ceramica din perioada romana, iar conducerea Directiei de Cultura a anuntat ca lucrarile vor fi sistate.

 

Vezi si...

Vestigii romane descoperite pe santierul viitorului Inspectorat Scolar Cluj. Lucrarile au fost sistate

Comentarii Facebook