Clujul vrea să amenajeze singurul Centru de Patologie Vasculo-Cerebrală și Neurochirurgie din regiunea de Nord-Vest a țării


Consiliul Județean Cluj anunță că a transmis Ministerului Fondurilor Europene propunerea de includere a proiectului de edificare a Centrului Regional de Patologie Vasculo-Cerebrală și Neurochirurgie în lista celor care vor fi finanțate cu fonduri nerambursabile prin Planul Național de Relansare și Reziliență. Acesta este fondul ce este alocat României pentru redresare în urma pandemiei de COVID-19.

Centrul urmează a fi realizat prin renovarea și recompartimentarea actualei clădiri a Clinicii de  Medicina Muncii și Boli Profesionale și construirea unui pavilion nou, conectat pe toate nivelurile cu clădirea actuală. La finalizarea investiției, în aceste clădiri va fi relocată Clinica de Neurochirurgie a Spitalului Județean Cluj, cea care funcționează în prezent pe strada Victor Babeș, la numărul 43. Ambele clădiri se află în proprietatea Consiliului Județean și în administrarea Spitalului Județean.

Durata estimată de execuție, din momentul demarării investiției, este de 18 luni. Odată finalizat proiectul, edificiul medical cu regim de înălțime D+P+4E va asigura, în cele mai bune condiții, tratamentul complex, neurochirurgical și endovascular, pentru aproximativ 3.500 de pacienți/an.

Această investiție de cca. 45 de milioane de euro este extrem de utilă și necesară întrucât în regiunea de Nord-Vest a țării nu există un centru unitar de tratament al patologiei vasculare cerebrale iar în prezent bolile aparatului circulator reprezintă principalele afecțiuni cauzatoare de deces. Totodată, condițiile și dotările existente în prezent în Clinica de Neurochirurgie nu permit dezvoltarea unui centru de tratament complex al accidentelor vasculare cerebrale, clădirea inaugurată în anul 1903 nefiind adecvată, chiar dacă a fost supusă, de-a lungul timpului, unei serii de renovări și reparații capitale.

Urmând a beneficia de un sediu ultramodern, conform cu cele mai exigente standarde în domeniu, Centrul Regional de Patologie Vasculo-Cerebrală și Neurochirurgie va dispune de numeroase facilități. Astfel, pe lângă secțiile cu paturi și săli de tratament, acesta va avea nu mai puțin de șase săli de operație modulare, secții de Terapie Intensivă, o stație centrală de sterilizare, un laborator de imagistică și sala de operații hibrid, un punct de laborator pentru urgențe și un punct farmaceutic, cabinete de consultații în regim ambulator, o sală de kinetoterapie, un amfiteatru/sală de curs și demonstrații practice cu 120 de locuri, o bibliotecă pentru documentare, un spațiu special amenajat pentru recepția pacienților și o sală de așteptare etc. Acesta va dispune inclusiv de un compartiment specializat de Neurochirurgie Pediatrică. 

România va primi prin noul Mecanism de redresare și reziliență (MRR) 30,4 miliarde de euro în următorii ani, bani pentru care trebuie să facă proiecte dacă vrea să îi atragă. La acest fond visează deja multe județe din țară. Spre exemplu, Cluj-Napoca vrea să obțină un miliard de euro pentru a construi metroul, dar pentru a loua banii trebuie făcute proiecte serioase. 

API: Metroul clujean e îngropat în birocrație și hârțogărie chiar de Primărie! Ce interes ar avea cineva să facă acest lucru?

Comentarii Facebook