Sambata 4 Februarie

Clujul, sub COD PORTOCALIU de caniculă. Avertizare ANM de vreme extremă


Urmează zile de foc în România, vor fi două zile cu temperaturi de 41 de grade Celsius la umbră. Mai multe județe, inclusiv Cluj, se află azi sub Cod portocaliu de caniculă și disconfort termic accentuat, iar indicele de temperatură-umezeală va depăși pragul critic de 80 de unități. 

ANM a emis astăzi o avertizare cod portocaliu. În sudul Olteniei și al Banatului, precum și în sud-vestul Munteniei valul de căldură va persista, iar local în Transilvania și în zona joasă din Maramureș acesta se va intensifica. Se vor înregistra valori termice diurne de 37...40 de grade, iar minimele nu vor coborî sub 18-22 de grade și prin urmare disconfortul termic va fi accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.


cod.jpeg


Având în vedere temperaturile ridicate, prognozate pentru perioada imediat următoare, conform datelor furnizate de Administrația Națională de Meteorologie, polițiștii clujeni transmit câteva recomandări pentru a reduce riscul producerii unor evenimente negative în trafic:

  • Să vă planificați, pe cât posibil, deplasările cu autovehiculul, motocicleta, bicicleta sau trotineta în afara intervalului orar 10:00 - 18:00. 
  • Înainte de a porni la drum, asigurați-vă că starea tehnică a vehiculului este bună, iar în cazul autoturismelor, verificați funcționalitatea instalației de aer condiționat.
  • În cazul în care autovehiculul a fost staţionat la soare, înainte de plecarea la drum, porniţi instalaţia de climatizare pentru câteva minute și lăsați deschise portierele sau geamurile.
  • Posesorii de permis de conducere cu afecţiuni medicale (cardiovasculare, neurologice sau endocrine) să renunţe la conducerea autovehiculelor pe drumurile publice în intervalul orar menţionat.
  • Dacă intenționați să parcurgeți distanțe mai mari, luați în considerare plecarea dis-de-dimineață sau seara, când temperaturile devin mai acceptabile.
  • Vă recomandăm opririle dese în vederea repausului și hidratării, iar pe cât posibil, staționarea sa fie efectuată în zone umbrite. 
  • De asemenea, trebuie tratate cu toată atenţia reflexiile date de razele solare foarte puternice, din parbriz ori pe asfalt, reflexii ce pot crea dificultăţi neaşteptate celui de la volan, oferindu-i surprize neplăcute.     
  • Protejați de razele soarelui copiii și persoanele de vârsta a treia, aflați printre pasageri.
  • Sub nicio formă nu lăsați copiii sau animalele de companie în autovehicul când lipsiți din auto pe caniculă.

Comentarii Facebook