Joi 23 Septembrie

Clujenii vor să pedaleze! Petiție pentru dezvoltarea pistelor de biciclete în Cluj-Napoca și localitățile din proximitate


Clujenii vor să pedaleze! Clujenii au inițiat o petiție prin care cer primarilor din Cluj-Napoca, Florești, Apahida și Baciu să adopte și să implementeze o strategie pe 10 ani pentru dezvoltarea infrastructurii pentru biciclete pe axa Florești - Cluj-Napoca - Apahida - Baciu.

Noi, semnatarii și semnatarele acestei petiții, vă cerem să adoptați și să implementați o strategie pe 10 ani, pentru dezvoltarea infrastructurii pentru biciclete pe axa Florești - Cluj-Napoca - Apahida - Baciu.

Vrem să putem folosi bicicleta ca alternativă de transport sigură, din fiecare cartier al municipiului Cluj-Napoca și în Florești, Apahida și Baciu pentru a ajunge la muncă, educație și relaxare. În lipsa unei asemenea strategii, traficul auto va continua să fie prioritar, cauzând poluare toxică și afectând sănătatea noastră și a copiilor noștri.

Strategia trebuie să aibă trei componente:

1.Rețea de piste de biciclete sigură, directă, coezivă, confortabilă și atractivă.

2.Parcări de biciclete acoperite și sigure în toate zonele rezidențiale, inclusiv cartierele cu blocuri vechi.

3.Parcări de biciclete acoperite și sigure în apropierea instituțiilor publice, de învățământ și culturale”, se arată în petiție.

De ce nu sunt suficiente pistele de biciclete deja existente în municipiu?

Din păcate pistele de biciclete din Cluj-napoca și zona metropolitană sunt scurte, neconectate între ele, fără marcaje de siguranță, blocate de mașini parcate și în unele situații amenajate pe trotuare punând în pericol atât pietonii cât și bicicliștii.”

Care sunt principalele argumente ale petiției?

-Mersul pe bicicletă reduce aglomerația în traficul urban, reduce poluarea fonică și emisiile de gaze cu efect de seră și particule PM 2.5;

-Mersul pe bicicletă scade rata de mortalitate și crește starea de sănătate generală a persoanelor și la nivel de comunitate prin încurajarea unei vieți active fizic;

-Mersul pe bicicletă este sănătos și are doar efecte pozitive asupra populației și economiei unui oraș prin încurajarea micilor afaceri conexe cu folosirea bicicletei și reducerea cheltuielilor pentru întreținerea infrastructurii auto.

Pețitia va fi depusă personal, de inițiatorul acesteia, Radu Boloveschi, la cele 4 primării din zona metropolitană atunci când va ajunge la 5.000 de semnături alături de documentația tehnică de suport.

Petiția a fost creată în urmă cu trei zile și a depășit 400 de semnături.

Avem nevoie de sport pentru o dezvoltare sănătoasă. De atâtea ori am vrut să merg cu copii cu bicicleta și am constatat că nu prea am pe unde. Nu sunt piste sau dacă sunt, cele de pe lângă străzi și lângă mașini nu sunt sigure pentru mersul cu bicicleta cu copiii. Eu vreau piste de biciclete în Cluj-Napoca”, a spus o clujeancă.


Comentarii Facebook