Ce amendă riști dacă nu respecți orele de liniște?


Probabil mulți dintre noi am avut de a face cu vecini gălăgioși. Se întâmplă, câteodată, să dăm o gaură în pereții locuinței, așadar, riscăm să fim sancționați. Ce amenzi aspre riscă vecinii gălăgioși?

Ce amendă riscă vecinii pentru gălăgie?

Din cauza faptului că deranjează liniștea publică, unele persoane pot fi sancționate legal. Potrivit Legii 61/1991, trebuie să respectăm orele de liniște în intervalele orare 22:00-08:00 și 13:00-14:00. În concluzie, ar trebui să facem liniște un pic mai mult de jumătate din zi.

„tulburarea liniștii locatarilor între orele 22:00-8:00 și 13:00-14:00 de către orice persoană prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice, în locuințele persoanelor fizice sau în oricare alt loc din imobile cu destinația de locuințe ori situat în imediata vecinătate a acestora”, potrivit Legii, iar amenda pentru nerespectarea orelor de liniște e între 500 și 1.500 de lei.

Ce amenzi riscă cei care perturbă liniștea publică

Pe lângă toate acestea, cei care repetă asta la un interval de 24 de ore de la constatarea primei fapte riscă să se aleagă cu amendă de la 2.000 la 3.000 de lei sau prestarea a 70-120 de ore de activități în folosul comunității.

În concluzie, putem să-i reproșăm unui vecin că ne deranjează prin aceste operațiuni. Mai mult de atât, putem să-i „scoatem ochii” că statul la bloc impune unele compromisuri (în cazul în care vecinul nu exagerează și are deja apucături artistice cu instrumentul respectiv). Teoretic, datul găurilor nu este potrivit la nici o oră.

Legea care interzice deranjarea liniștii

Pe de altă parte, ar exista două proiecte de lege prin care s-ar putea aduce schimbări în contextul orelor de liniște și sancțiunile pentru încălcarea lor:

-În primă fază, senatorii au votat să apară intervalele orare 07:00 – 14:00 și 16:00 – 23:00, în care liniștea persoanelor din locuințe (case și blocuri, în esență) să nu poată fi tulburată fără drept; proiectul prevede depășirea nivelului de presiune acustică de 35 decibeli.

-Iar amenzile să fie mai mari pentru nerespectarea orelor de liniște (fără modificarea celor actuale): între 700 și 1.800 de lei.


Comentarii Facebook