Clujenii n-au reușit să prindă gâsca canadiană de pe Lacul Chios. Exemplarul inedit își face veacul în „inima” Clujului: „Să o lăsăm acolo”


Voluntarii clujeni de la Organizația pentru Protecția Mediului și Combaterea Braconajului - OPMCB au revenit cu informații noi despre gâsca canadiană care și-a făcut apariția pe Lacul Chios. Se pare că exemplarul inedit are o problemă la picior, motiv pentru care, mulți clujeni îngrijorați au încercat să contacteze voluntarii de la OPMCB, să o prindă. 

O asemenea acțiune a avut loc în luna decembrie, însă fără succes. Mai mult de atât, voluntarii îi atenționează pe clujeni să nu se îngrijoreze. În pofida problemei pe care o are, gâsca canadiană ajunsă la Cluj este suficient de activă și nu dă semne ca piciorul îi pune probleme la hrănire, zborul fiind normal. 

După cum se știe și se mediatizează, la lacul Chios în parc este o gâsca de Canada, cu o problemă la picior și pentru care primim multe apeluri ca să o "salvăm", atât noi, cât și Poliția locală. Am discutat cu medici veterinari și cu specialiști și pentru moment cea mai buna decizie este sa o lăsăm acolo, riscurile întregului proces ar fi mari și nejustificate în acest moment. Am încercat prinderea ei în decembrie și nu am reușit. Este suficient de activă și nu da semne ca piciorul îi pune probleme la hrănire, zborul fiind normal.”, transmite Organizația pentru Protecția Mediului și Combaterea Braconajului - OPMCB.

gsca.jpeg

Apariție inedită pe Lacul Chios din Cluj-Napoca. Revine de trei ani la Cluj și este un exemplar rar - VIDEO

Amintim că, la începutul lunii martie, alături de rațe pe lacul Chios a apărut și o gâscă din specia canadiană. Ornitologii spun că prezența acesteia în România este una rară, iar cele mai mari șanse sunt ca aceasta să fi scăpat din captivitate. Totuși, exemplarul vine la Cluj pentru al treilea an.

Gâsca din Canada este o specie de păsări migratoare din familia Anatidae. Acestea sunt originare din America de Nord și se găsesc pe tot teritoriul Canadei și al Statelor Unite ale Americii.

Acestea sunt recunoscute pentru dimensiunea sa mare și pentru modelul său distinctiv de pene. Aceasta are o culoare de baza maro-gri si o pata alba pe gatul sau negru. Masculii și femelele sunt asemănătoare în aspect, cu excepția dimensiunii, deoarece masculii sunt mai mari. Această specie este migratoare și se deplasează în grupuri mari în timpul iernii și primăverii, ajungand pană în zona temperată a Americii de Nord. În timpul verii, acestea se întorc la nord, unde își petrec sezonul de reproducere.

Gâsca din Canada este o pasăre omnivoră și se hrănește cu o varietate de plante și animale, inclusiv ierburi, frunze, rădăcini, semințe, insecte și crustacee. Vânătoare excesivă și distrugerea habitatelor, a impus ca gâsca de origine canadiană să fie considerată o specie vulnerabilă în trecut. Cu toate acestea, datorită eforturilor de conservare și protejare, populația acesteia a crescut și a fost scoasă de pe lista speciilor vulnerabile.

Comentarii Facebook