Clujenii, dubii în privința terenurilor din Soporului. Se gândesc de două ori înainte să cumpere: „Zona respectivă nu se dezvoltă”


Problemele de infrastructură din colonia Soporului au fost amplu dezbătute de clujeni pe un grup de Reddit. În lipsa locuințelor disponibile în zona centrală, clujenii au început să-și îndrepte privirea către proprietățile de la periferia Clujului, cum ar fi terenurile din Soporului sau Borhanci. Zona Sopor face parte dintr-un nou pariu al administrației locale, care promite acolo un nou cartier, realizat ca la carte. Nu s-a spus, însă, când se va face acest lucru. 

„Merită cumpărat teren în colonia Soporului? Am impresia că zona respectivă nu se dezvoltă, deși e mai bine plasată decât colonia Borhanci care deja e foarte dezvoltată”, a transmis un clujean.

„Am eu luat în 2008. Valorează mai puțin acum decât când l-am luat. Zona e blocată total. Este un plan de urbanism propus. Planul a fost făcut prin concurs de proiecte, e OK, propune un cartier de la 0 cu drumuri parc școli magazine etc.

Problema e că fiecare proprietar trebuie să doneze 20% din suprafața or suprafețele comune și SĂ ACCEPTE SĂ I SE MUTE PARCELA ÎN ALTĂ POZIȚIE. Majoritatea nu sunt de acord și atunci Primăria refuză să dea autorizații de construcție.

Situația e complet blocată și nu văd o deblocare în viitorul apropiat. 

Așa cum am arătat mai sus e nevoie de câteva mii de oameni să accepte reducerea suprafeței și mutarea. Nu se va întâmpla.

Chiar dacă printr-o minune acceptă sunt multe suprafețe care au probleme cu actele (neintabulate, proprietari morți, moșteniri contestate, etc)

Chiar dacă s-ar rezolva și asta, ar începe o muncă titanică. Ai în jur de 300 de hectare în vreo 7000 de parcele. Vrei să faci drumuri, parcuri, etc pe vreo 60 de hectare. Trebuie să pui toate terenurile la un loc, să faci infrastructura și chestiile comune apoi să împarți suprafața rămasă în parcele pe care să le atribui la proprietari.

Pe lângă ca e o muncă gigantică care ar lua ani funcționarilor să o facă, vor apărea nemulțumiți de alocare, procese etc

Zona și parțial compromisă. Există zeci (poate sute) de construcții în locuri care apar ca și libere în acte. Câteva din acestea au reușit să obțină autorizarea în instanță iar câteva au reușit să obțină „insule de puz”. Aceste construcții aiurea complică și mai mult tot planul, eventual vor trebui dărâmate cele fără acte și expropriate cele cu acte. Dar vor fi ani de procese”, a răspuns un utilizator al platformei.

„E zonă mlăștinoasă, trebuie făcută fundație cu piloni la blocuri care costă mult mai mult sau chiar trebuie pompată apa 24/7 ani de zile. În Sopor erau pamanturile Hostezenilor, pamanturi foarte bune pentru cultivat legume. Multe pamanturi sunt cu mulți coproprietari și au forme ciudate în L sau sunt asimetrice”, se menționează într-un comentariu.

„Nu se dezvoltă pentru că de câțiva ani nu se mai dau autorizații de construcție. Planul era să se facă un cartier întreg "de la 0", dar n-am mai auzit nimic despre asta de ceva vreme”, a mai comentat un clujean. 

Zona Sopor de la marginea Clujului s-a dezvoltat continuu în ultimul deceniu la capitolul imobiliar. Ritmul de construcție a blocurilor nu a ținut cont însă și de necesitățile de bază ale clujenilor care s-au mutat în noile locuințe. 

„Sopor va fi un oraş în oraş, un orăşel în sine. Cât Mănăşturul pe vremea comuniştilor, pentru că acum, cu extensia Câmpului şi altele, are peste 300 de hectare, iar Sopor undeva la 237 de hectare. În noul cartier vor locui între 50.000 şi 70.000 de oameni. Vom alege cei mai buni experţi care să vină se ne spună cât de largi să fie bulevardele, unde va fi loc de grădiniţă, de şcoală, etc. Facilităţile necesare omului cotidian trebuie să fie amplasat la maximum 20 de minute de mers pe jos. Nu să îşi ducă copilul din Sopor la grădiniţă în Mănăştur. Trebuie să eliminăm din trafic. Avem exemplu negativ Bună Ziua, construit de privaţi care nu au lăsat loc pentru aceste facilităţi. Vedeţi că ne străduim de 3 ani să lărgim strada. Vreau ca Sopor să fie un model de referinţă pentru România, un cartier ca la carte. Dacă laşi dezvoltarea doar în mâna privaţilor, care vin şi îşi fac fiecare bloc cum vor, pierzi din vedere ansamblul. Vom alege cei mai buni experţi", declara Emil Boc, în cadrul matinalului Realitatea FM Cluj, în 2018.

Comentarii Facebook