Clujenii au luat lectii de mestesukarit de la adevaratii profesioniti FOTO / VIDEO

 

Atelierul Itinerant Romano ButiQ este activitatea interactiva care i-a invatat pe clujenii de toate varstele ce inseamna sa fii un adevarat mestesugar.

Sositi la evenimentul ce si-a deschis portile azi, 18 mai, in Piata Unirii din Cluj-Napoca, clujenii au fost curiosi sa cunoasca indeaproape mestesugurile traditionale ale romilor. Cei mai curiosi si interesati s-au aratat cei mici, care au fost facut cateva probe alaturi de profesionisti.

 

 

Mestesugarii care au dat culoare centrului sunt din Cojocna, Mociu, Caseiu si Viisoara, comune din jurul Clujului, unde se practica mestesugurile traditionale. 

"Eu fac linguri de lemn de mai bine de 30 de ani. Am mostenit darul asta de la tatal meu, si de atunci lucrez intr-una. O lingura de lemn "prinde viata" in aproximativ 10-15 minute. Mai confectionez si cosuri, maturi si alte obiecte de artizanat, insa cu lingurile ma ocup cel mai mult", a spus mestesugarul in varsta de 57 de ani.

 



Si domnul Laszlo Lacatus, in varsta de 54 de ani,  are pasiunea pentru tot ceea ce tine de tablarie de la tatal lui: "Treaba asta cu facutul tavilor din tabla, si tot ceea ce tine de tablarie am mostenit de la tatal meu. Fac tava pentru prajitura, pentru paine, dar pe ea se poate praji si carne. Fac ceea ce-mi cere clientu. Am ceva ani in spate de munca, insa pot spune ca oamenii au cam uitat de aceste traditii, nu mai au niciun fel de interes si nici cereri nu mai prea sunt", a povestit barbatul in timp ce lucra. Aceasta activitate necesita ceva mai mult timp decat realizarea unei linguri de lemn, fiind nevoie de 2-3 ore pentru a finaliza o tava pentru prajituri.

 



Obiectele faurite de mestesugarii romi poarta in ele vibratia lucrului de mana ce le confera unicitatea imposibil de regasit in obiectele de serie.

Desi sunt unice, acestea "nu mai prea au nicio insemnatate pentru oameni. De ceva vreme incoace oamenii nu mai sunt interesati de aceste obiecte minunate, ceea ce inseamna ca nici noi nu putem spune ca ne mai permitem sa traim din astea", spune unul dintre mestesugari.

 

 

Clujenii mai pot vizita si lucra impreuna cu mestesugarii in Piata Unirii incepand cu data de 18 pana in 24 mai si la Lupoaica (Bd. Eroilor) din 25 mai pana in 10 iunie, intre orele 16 si 21. Intrarea este libera.

 

Anca Baciu

Comentarii Facebook