Clujeanul Sandor Czirjak, creatorul primei biciclete de lemn din Romania, erou intr-un documentar Discovery FOTO

 

Clujeanul Sandor Czirjak, cel care si-a confectionat o bicicleta de lemn, este eroul unui documentar Discovery care va putea fi vizionat in premiera la TIFF.

Sandor Czirjak a propus alaturi de alte cateva sute de romani pentru a fi unul dintre eroii Discovery. Un juriul international a selectat cele mai intersente povesti si au fost filmate 10 documentare care vor fi difuzate la TIFF 2011, in seara zilei de 6 iuni.

"Sandor Czirjak, 67 de ani, este faimos în Cluj pentru talentul si indemanarea de a prelucra manual lemnul. Una dintre lucrarile sale preferate este o bicicleta realizata 100% din lemn, perfect functionala, cu care Sandor a parcurs pana acum peste 500 de km", se arata in prezentarea facuta documentarului pe site -ul oficial al TIFF.

Clujeanul este celebru in randul biciclistilor si nu numai. Sandor Czirjak prelucreaza lemnul dupa bunul plac si dupa ce a confectionat cam tot ce a vrut s pus un pariu cu un prieten ca poate sculpta si o bicicleta.

"Am vrut sa vedem care dintre noi poate castiga provocarea de a merge de la Cluj la Budapesta  pe o bicicleta din lemn. Asa ca usor-usor am inceput sa realizez prima bicicleta in totalitate din lemn. La inceput a avut o transmisie pe curele trapezoidale, dar mai apoi m-am ambitionat si mai tare si am trecut transmisia de pe curele pe un lant 100% din lemn. Ca timp, mi-a luat aproximativ un an de zile pentru a construi prima bicicleta din lemn. Din momentul in care am terminat bicicleta si pana azi am reusit sa rulez cu aceasta peste 500 de kilometri, folosind-o in plimbari sau facand chiar piata ori de cate ori vremea imi permitea", a spus Sandor Czirjak, citat de mbike.ro.

Clujeanul sustine ca lucreaza la a doua bicicleta de lemn. "O voi folosi in proiectul 'Woodbike Road Trip' unde voi strabate drumul de la Cluj la Budapesta in 10 zile. Acest proiect se va derula probabil pe parcursul lunii august 2011, in functie de vreme si posibilitati financiare", a mai spus clujeanul.

 

Citeste si...

TIFF 2011: Discovery Channel aduce 10 documentare scurtmetraj despre romanii eroi

 

 

 

 

 

 

Comentarii Facebook