Clujeanul dispărut între Italia şi Ungaria încă nu a fost găsit! El a fost căutat de rude care s-au lovit de nesimțirea poliției din Italia

 

Clujeanul Balogh Zalan, în vârstă de 26 de ani, a dispărut în 28 iunie, în timp ce călătorea între Italia și Ungaria.

 

Pentru a se asigura că poliția din Italia și Elveția își face treaba, fratele lui Zalan,  Örs Balogh, și un prieten, Áron Márton, au pornit în cautarea lui.

 

În 10 iulie, Consulul Ungariei la Milano a anunțat familia că a informat poliția despre dispariția lui Zalan. ”Căutările au ajuns la un alt nivel. Până acum (10 iulie) poliția din Milano nu l-a căutat pentru că nu s-a știut dacă el a trecut granita în Italia sau nu”, se arată într-un jurnal de pe Facebook al călătoriei celor doi. 

 

Ambasada Ungariei a scris că: ”Noi am început să investigăm cazul în miercuri, 4 iulie, după ce părinții au anunțat dispariția lui Zalan. Am aunțat mass-media și televiziunile. Nu au fost foarte multe rezultate. Din cantonul Tessin a fost o informație, dar neconcretizată”.

 

Örs Balogh și Áron Márton au pornit în 11 iulie spre Budapesta pentru a-l căuta pe Zalan, iar în 12 iulie au ajuns la Milano.

 

Cei doi au discutat în 13 iulie cu carabinierii și au aflat că nimeni nu știa despre cazul lui Zalan. 

 

Áron Márton a relatat și o scenă de la Poliția din Milano, care i-a umilit. ”N-au vrut să discute cu noi, numai dacă am fi avut un cetățean italian care să ne reprezinte în fața poliției. Au spus că nu pot înregistra o plângere sau o cerere dacă nu avea buletin de Italia. Am chemat pe cineva sa ne traducă și au început să ne spună să fim calmi, deși nimeni nu a fost nervos. Au pretins că au făcut tot posibilul în procesul de înregistrare a unei persoane dispărute, spunând că au primit faxul de la Ambasada Ungariei și apoi ne-au cam poftit să plecăm.

 

Ulterior am sunat la poliția locala, Carabinieri din Cornaredo, și am întrebat despre o persoană dispărută pe numele Balogh Zalan. Am fost surpinși să aflăm că nu poate fi găsită o persoană dispărută cu acest nume în baza de date a poliției italiene. Cu câteva ore mai înainte la sediul poliției am fost asigurați că s-au făcut toate demersurile”, a mai povestit Áron Márton, în jurnalul de pe Facebook.

 

În 14 iulie, cei doi au ajuns și în Elveția, la ferma la care a lucrat Zalan și au discutat cu persoana care l-a dus cu mașina la Gara din Chur. ”Din păcate nu știm nimic despre geanta sau hainele lui. Nu știm nici cu ce era îmbrăcat în ziua în care a dispărut. L-am întrebat pe șeful lui, dar nu și-a amintit, deși el a fost ultima persoană care l-a văzut în viață. Poliția elvețiană a încercat să obțină o înregistrare de pe camerele de supraveghere din Chur, înainte ca Zalan să se îmbarce în autobuzul spre Bellinzona, dar fără succes”, a scris Örs Balogh. 

 

Áron Márton a scris în 16 iulie că întâlnirea cu poliția și Chur a fost una bună. ”Toți polițiștii au fost mai mult decât amabili. Din nefericire nu au reușit să dea de urma lui Zalan. Am căutat și înregistrările video la stația de autobuz, dar am aflat că nu le țin mai mult de 24 de ore, așa că nu avem cum să dăm de aceste înregistrări. Nu a fost înregistrată nici trecerea frontierei la Chiasso-Como, dar acest lucru nu înseamnă că nu a trecut granița, ci că Zalan nu a creat niciun incident la trecerea graniței, pentru că verificarea pașaportului sau a cărții de identitate nu este înregistrată”, a scris Aron.

 

Cei doi tineri s-au întors la Cluj în 20 iulie. În ultimul post au criticat poliția din Italia, care ”este antipatică, iar polițiștii nu vorbesc engleză. Dacă nu ești cetățean italian te ignoră”. Cu totul altfel s-au purtat polițiștii din Elveția, care au fost prietenoși și doritori să ajute. Cei doi au vorbit și cu colegii lui Zalan de la ferma la care a lucrat. ”Toți cu cei cu care am discutat au spus că este aproape imposibil să i se fi întâmăplat ceva în Elveția. Chiar dacă te pierzi în munți sau esti accidentat, în cateva ore cineva te găsește și anunță autoritățile”, a scris Örs Balogh. 

 

Cei doi au refăcut traseul parcurs de Zalan, dar nu au găsit nimic. Speranța lor stă acum în autoritățile din cele două țări.

 

Zalan Balogh a dispărut în 28 iunie. El a plecat din Elveţia spre Milano (Italia), cu trenul, iar vineri dimineaţa ar fi trebuit să plece cu avionul de la aeroportul din Milano spre Budapesta, dar familia nu mai știe nimic de el.

 

Balogh Ors, fratele celui dispărut, a alertat Poliţia din Ungaria și ambasadele din Elveţia şi Italia.

 

Familia cere ajutorul oricărei persoane deține vreo informație pe care o poate furniza prin această pagină de Facebook.

 

Un clujean a dispărut de cinci zile între Italia şi Ungaria! Dă mesajul mai departe pe FACEBOOK

Comentarii Facebook