Clujeanul care a refuzat plata analizelor medicale, FORȚAT să se împrumute la bancă! Plătim asigurări și CAS nu alocă fonduri


Clujeanul, care și-a făcut analize la un laborator privat și a refuzat să le achite, a fost nevoit până la urmă să facă un efort, deși pe card nu mai avea niciun leu.

WhatsApp Image 2023-05-03 at 12.20.14.jpeg

Acesta a refuzat să achite analizele când a auzit că laboratorul nu mai lucrează cu Casa de Asigurări Cluj și că oricum nu sunt fonduri la niciun laborator din Cluj-Napoca. În cele din urmă, pentru că avea nevoie de acestea a recurs la un împrumut din bancă, a solicitat o descoperire de cont pe cardul de salariu și a plătit. 

Banca a fost de acord, în caz contrar pacientul ar fi urmat să își amaneteze telefonul. ”Dacă eram refuzat, ultima soluție ar fi fost să-mi amanetez telefonul mobil.. pentru niște analize medicale de bază, nu ceva complex, destul de urgente.

Prețul a fost 300 de lei, cu reducere de 30%, adică 200 și ceva de lei. De aceea dau reducerea așa mare procentual ca să muști momeala. Oricum ele sunt prea scumpe, rupte de realitate sau de prețul lor redus de cost. Ar trebui să afișeze adaosurile comerciale pentru că orice firmă de analize este în speță un SRL sau SA”, a spus acesta.

Clujeanul a reușit așa să obțină analizele la care ar fi avut dreptul gratuit.

WhatsApp Image 2023-05-03 at 18.09.38.jpeg

Reprezentanții Casei de Asigurări Cluj recunosc că laboratorul Synevo nu mai are contract statul și nu mai primește fonduri publice pentru analize gratuite. Oricum, fondurile alocate pentru analize gratuite în Cluj se epuizează după câteva zile de la începutul lunii, iar apoi pacienții care au timp să aștepte sunt trecuți pe listele, pentru luna următoare sau lunile următoare, în funcție de lungimea listei. 

Desigur că foarte puțini acceptă, astfel că laboratoarele private de analize au devenit o afacere bună în Cluj. Aici se pune întrebarea: ”Atunci de ce mai plătim asigurări de sănătate!”.

Purtătorul de cuvânt al Casei de Asigurări de Sănătate Cluj, Crina Grozav, a declarat că laboratorul Synevo nu are contract cu Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) și că nu se pot face analize gratuite, lucru constatat după ce a fost verificată lista de laboratoare care primesc fonduri publice.

Crina Grozav a spus că datele de pe site-ul care monitorizează situația fondurilor pentru analize pot fi reale, situația fiind raportată direct de laboratoare. ”Dacă nu mai sunt fonduri, atunci pacientul este reprogramat. Sunt câteva categorii care beneficiază de analize gratuite în cinci zile de la prezentare, chiar dacă nu mai sunt fonduri, dar restul trebuie să stea pe lista de așteptare. Sunt programați în funcție de numărul de pacienți de pe listă, atunci când vor fi fonduri”, a mai precizat Crina Grozav.

În cel mai bun caz, dacă vă prezentați la un laborator și nu mai sunt fonduri, atunci programarea este pe luna următoare, dar se poate să fie și peste 2 - 3 luni, pentru că fondurile sunt insuficiente. 

Concluzia este că fiecare plătește contribuții la CAS, dar banii se pierd în bugetul de stat, iar când cineva are nevoie este forțat să plătească. Așa s-a ajuns la apariția ca ciupercile după ploaie a laboratoarelor private. Un pacient care are nevoie de analize acum nu va sta minim o lună în așteptarea fondurilor, ci va scoate banii din portofel. 

Comentarii Facebook