Paszkany își vinde VISUL și Domeniul Chidea, demn de o familie princiară! Suma cerută este exorbitantă, dar frumusețea e unică - FOTO


Fostul patron al CFR Cluj, Arpad Paszkany, vinde domeniul de la Chidea, comuna Vultureni, situat la 40 de km de Cluj-Napoca. 

Omul de afaceri a tot cumpărat teren în jurul superbului conac, ajungând la 50 de hectare de pădure și 24 hectare de teren agricol, unde Paszkany voia să facă un aeroport privat. 

Chidea este un sat clujean atestat documentar din 1344 și numit pe vremuri Satul de piatră. Azi piatra se vede în zidurile caselor și gardurilor din sat și a fost preluată strict decorativ în colțurile casei și ancadramentele ferestrelor proprietății noastre.

Domeniul este împrejmuit pe o suprafață de 12,6 ha și perimetral 2,08 km și are două căi de acces, cea secundară oferind acces la terenurile agricole (vie, livezi de pomi fructiferi și nuci, stupină). Intrarea se face printr-o elegantă poartă dublă care se deschide spre un drum pietruit ce duce la o clădire solidă, albă și ea. Construită din cărămidă și piatră casa are mușcate vesele care-i încălzesc piatra arcadelor; în interior acest rol îi revine lemnului masiv regăsit în mobilier și tâmplărie - el aduce tonuri de miere și caramel în încăperi și creează atmosfera de “acasă” (sobele cu cahle frumoase contribuie și ele).  

Proprietatea are curent trifazic și generatoare în caz de avarii; apa potabilă vine din rețeaua comunală̆ dar și din sursă̆ proprie (pompare de la adâncime) iar canalizarea este captată̆ în fose septice biodegradabile. Domeniul are acces la internet prin cablu cu fibră̆ optică̆ precum și antene de captare. Iluminatul perimetral și al aleilor este automatizată̆. Garajul auto are o capacitate de trei maș̦ini. Casa este dotată̆ cu sistem de supraveghere și senzori de miș̦care cuplat cu sistem de pază și protecție. Un teren de joacă̆ pentru copii a fost recent amenajat cu dotări moderne și sigure. Pentru relaxarea adulților a fost captat și amenajat un izvor, precum și o cascadă lângă care își pleacă ramurile o impresionantă salcie.  

În jur, cât se vede cu ochii, pădurea îmbracă dealuri blânde, alternanța deal-vale fiind molcomă ca și graiul locului și permite activități de viticultură și apicultură. Zona este cunoscută, de altfel, pentru calitatea fructelor din livezile ferite de curenții aflați în mod obișnuit pe valea Borsei. Având pădure, activități agricole, viticole și apicultură domeniul este sustenabil, un pretext excelent pentru downshifting – sentimentul de intimitate care se naște din generozitatea pădurii nesfârșite este copleșitor și greu de rezistat”, se arată în anunțul de vânzare a domeniului.

Școala, spitalul și tot ce e necesar vieții cotidiene sunt în imediată apropiere, iar Clujul este la numai 40 km cu toate atracțiile sale, cum ar fi de exemplu Banffy/ Bonțida Castle unde se întâmplă magia Electric Castle vară de vară. Alte două castele Banffy, din Răscruci și Borșa, conturează istoria și arhitectura locului. 

Pe terenul cumpărat suplimentar, Arpad Paszkany visa să ridice un aeroport privat, în anul 2010, dar afacerea a căzut.

Acum, pe ”Domeniul Chidea, Tărâmul pădurilor nesfârșite” din comuna Vultureni, Paszkany cere 1,6 milioane euro, oferind 76 de hectare de teren, și un conac cu 6 camere, patru băi și o suprafață totală de 416 metri pătrați.

DJI_0949.jpgDSCF8075.jpgDJI_0802.jpgDJI_0919.jpgDJI_0931.jpg

DJI_0980.jpg

Foto: Florin Pepene 

Comentarii Facebook