Clujean uimit de frumusețea unui oraș „verde” din Ardeal: „Față de Cluj e complet altă lume/Putem învăța și de la orașe mici”


Clujenii au obosit de promisiunile unui „oraș verde”, care există doar pe hârtiile administrației locale. Oamenii văd că în alte orașe se poate altfel, mai puțin beton și mai multă infrastructură verde. Este și cazul unui clujean care a ajuns la Miercurea Ciuc, municipiul de reședință al județului Harghita, care pare desprins „din altă lume”, o lume mult mai „respirabilă și liniștită”.

Se pare că administrația Boc ar putea învăța și de la unele orașe mici din România, nu doar de la marile orașe europene, pe care le invocă edilul clujean când cetățenii îi bat obrazul pentru betonarea excesivă a orașului.

Putem învăța și de la orașe mici. Din centru până la marginea orașului de 35.000 de locuitori ajung în fugă lejeră în mai puțin de 10 minute. E avantajul orașelor mai mici, uneori avantajul geografiei, mi s-a întâmplat și în alte orașe, să fiu în natura periurbană la câteva minute de centru. Față de București sau Cluj, e complet altă lume, mai respirabilă, liniștită, fără mașini. 

Cum ar fi să ajungem într-o pădure din Piața Unirii per pedes în mai puțin de 10 minute? Ar părea inimaginabil. Cu toate astea, cea mai apropiată pădure la noi nu e Hoia Sau Făget, ci pădurea Lombului, unde în alergare din centru s-ar putea ajunge în 20 de minute, dar doar cu condiția ca Primăria să amenajeze sub pădure un culoar verde îngust, strict pentru pietoni și bicicliști, care să ajungă perpendicular spre pădurea de unde se văd Carpații Orientali, dar și Munții Apuseni când e senin. 

Acum trebuie să ocolești mult pentru ajunge sus. Ce mi-a mai plăcut în Miercurea Ciuc și nu am mai văzut în alte locuri din țară e prima pistă văzută în cartier, printre blocuri și locuri de joacă, excelentă pentru călcâiul meu obosit după 35 de ani de alergare. Sigur, în parcuri am mai văzut piste din material sintetic, dar nu în jurul blocurilor. Cred că e idee bună să importăm ideea asta, alături de multe alte locuri de joacă recente pe care le-am văzut, cu teren împrejmuit multifuncțional de sport, tot cu suprafață sintetică, pentru fotbal, baschet, volei”, a transmis Adrian Dohotaru în „Clujul Civic”.

Foto: Municipiul Miercurea Ciuc - Adrian Dohotaru 

p1.jpeg

p2.jpeg

Comentarii Facebook